Een priester ontdekt de passie en het portretteren

Al eerder oogstte Emmanuel Lepage veel lof met Een wereld zonder kwaad. Met het felrealistisch getekende verhaal over een Duitse antropologe die verzeild raakt in de problemen van de indianen in Paraguay, toonde Lepage al veel compassie met de problematiek van Midden-Amerika. Muchacho speelt zich af in Nicaragua, 1976. De bevolking siddert onder de dictatuur van Somoza.

De jonge schilder-seminarist Gabriël, zoon van een hoge regeringsfunctionaris, krijgt de opdracht om een fresco in een dorpskerk te maken. De schilderstage bij padre Ruben wordt een louterende ervaring voor de groene adolescent.

Gaandeweg zijn verblijf in het met rebellen gevulde dorp krijgt Gabriël sterke twijfels over het regime. Hij ontwikkelt niet alleen politieke twijfels, ook zijn onderdrukte seksualiteit ontluikt. Gabriël heeft een oogje op de rijpere en bijzonder ervaren Conchita. 's Nachts gluurt hij naar haar, als ze met een dorpsjongen ligt te vrijen.

Terwijl Gabriël het leven ontdekt, leert hij ook dat alle kennis die hij over schilderen bezat eigenlijk waardeloos is. Padre Ruben overtuigt hem dat in de kunst alles draait om passie en niet om symboliek uit voorgeschreven boeken. Een bezoek van militairen aan het dorp veroorzaakt een stroomversnelling. Gabriël moet kiezen tussen zijn ouders of zijn eigen overtuigingen die hij met zoveel passie in zijn schilderij had gelegd.

Ook dit nieuwste verhaal van Lepage is oogstrelend. Het groen van de jungle, het stoffige geel van het dorp en het blauw van de zwoele nachten spatten van de pagina's af. De hoofdpersoon ontdekt dat de enige manier om schilderen te leren het portretteren van zoveel mogelijk mensen is. Gezien de perfecte anatomie en karakterisering van Lepage's personages, lijkt dit een les die de tekenaar zelf ook ooit heeft gekregen, zodat deze `Bildungsstriproman' wellicht deels autobiografisch is.

Emmanuel Lepage: Muchacho 1.

Dupuis, 72 blz, 12,95

    • Gerard Zeegers