Een familiemysterie in een gedoemd landhuis

Een van de grote, recente verrassingen is De Bosduivel van de jonge Franse auteur Tom Tirabosco. Het nachtelijke tafereel op de omslag maakt al direct benieuwd. Een vrouw kijkt vanuit haar ooghoeken de lezer aan, terwijl op de achtergrond een schim zich naast een boom ophoudt.

De belofte van de cover wordt waargemaakt. De Bosduivel is een bijzonder fraai getekend, spannend familiemysterie. Het is goed voor te stellen dat Tirabosco ook kinderboeken maakt, want de personages hebben grote, bijna manga-achtige ogen en hun wereld oogt aangenaam en knus door de ronde, soepele vormgeving. De lijnvoering van Tirabosco is robuust en doet aan het werk van Stassen denken. De felle inkleuring roept het werk van Mattotti in herinnering. Toch heeft Mirabosco met houtskool en kleurkrijt een unieke en volwassen stijl ontwikkeld.

In De Bosduivel betrekt het meisje Clara samen met haar ouders een groot gedoemd landhuis. Het is het sinds lange tijd verwaarloosde ouderlijk huis van haar vader François, een kunsthistoricus. Daar is toen iets gebeurd, waardoor hij nog steeds niet lekker in zijn vel zit.

Regelmatig gooit hij zich in de dorpskroeg vol, waarna hij zijn kwade dronk afreageert op vrouw en kind. Die zijn blij als de zwerver Baptiste langskomt en zijn diensten aanbiedt. Hij wil de tuin onderhouden tegen kost en inwoning. Clara en haar eenzame moeder zijn direct dol op deze stoere, natuurminnende man, maar Baptiste blijkt een wolf in schaapskleren, want hij heeft iets te maken met François' duistere verleden.

Tirabosco bouwt het verhaal slim op door telkens kleine stukjes informatie over het verleden prijs te geven. Uit de keuze voor een klein meisje als hoofdpersoon blijkt Tirabosco's voorkeur voor kinderboeken. Samen met Clara gaan we op zoek naar het geheim van haar vader dat tot de laatste pagina blijft boeien.

Tom Tirabosco: De Bosduivel.

Oog & Blik, 64 blz, €14,95

    • Gerard Zeegers