Droomscenario draait voor Heracles uit op nachtmerrie

Heracles bleef tegen het al gedegradeerde Volendam steken op 2-2. En mede door de zege van concurrent De Graafschap miste de club op de valreep promotie.

Na een flitsende start met drie zeges op rij had Heracles lang de beste papieren in poule B van de nacompetitie in het betaald voetbal en droomde de aanhang in Almelo hardop van de eerste promotie sinds bijna twintig jaar. Maar gisteravond beleefde de ploeg van coach Gert Jan Verbeek in Volendam een dramatisch slot van het seizoen.

Voorafgaand aan het duel in het vissersdorp sprak Verbeek van ,,een ideaal scenario''. Zijn team had evenveel punten als De Graafschap en ook het doelsaldo was gelijk. Wijzend op het feit dat er voor Volendam niets meer op het spel stond en dat Excelsior volgens Verbeek de beste ploeg had, dacht de coach dat Heracles promotie niet meer uit handen zou geven.

Hoe anders pakte dat uit tijdens de thriller aan `de dijk'. Geen moment wekte de Almelose club de indruk dat het vocht voor promotie en thuishoorde in de eredivisie. Met krampachtig en chaotisch spel liep Heracles in de fuik van Volendam, dat verdiend een 2-0 voorsprong nam. Verbeek verklaarde achteraf onaangenaam verrast te zijn geweest door zijn spelers die aanvankelijk leken te bezwijken onder de druk.

Ook mental coach Paul van Zwam, vertrouwenspersoon voor de spelers en huispsycholoog van de club, kon daar niets aan veranderen. ,,In het voortraject kan hij de spelers begeleiden maar in het stadion niet meer. Ik snap het ook niet. Tot en met de warming-up waren de spelers ontspannen'', zei Verbeek over de `anticlimax'. ,,Het komt vooral door een gebrek aan ervaring'', verklaarde Van Zwam de spanning bij de spelers. Pas na de achterstand, toen er niks meer te verliezen was, vocht Heracles zich terug in de wedstrijd.

De bevrijdende gelijkmaker van Heracles kwam tien minuten voor tijd: 2-2. Tot vreugde van de elfhonderd meegereisde fans uit Almelo had de stadionspeaker even daarvoor de gelijkmaker van Excelsior omgeroepen en lag een beslissingsduel, en mogelijk meer, opeens in het verschiet. Op de tribune met Heracles-fans ontstond een feestje dat uit de hand dreigde te lopen. Vanuit het vak werden losgewrikte oranje zitjes op het veld gegooid, waardoor scheidsrechter Haverkort even overwoog het duel te staken.

Toen zich in het Heracles-vak een naar achteraf bleek vals gerucht verspreidde dat De Graafschap met 3-2 achter stond, barstte de feestvreugde weer los. Vijf minuten lang verkeerden supporters, spelers en technische staf in een roes, totdat de eindstand in Doetinchems voordeel werd bekendgemaakt. Vergeefs ging Heracles in de resterende minuten op jacht naar de winnende treffer, en dus een beslissingswedstrijd.

Verslagen zaten de spelers van Heracles na het eindsignaal op het veld. ,,Toen we hoorden dat Excelsior voor stond, gingen we anders (minder aanvallend, red.) spelen'', zei Richard Roelofsen. ,,Dat heeft ons de kop gekost.'' Coach Verbeek stak de hand in eigen boezem: ,,We hebben het zelf laten liggen en ondermaats gepresteerd. Over zes wedstrijden is De Graafschap terecht gepromoveerd.''

    • Pieter de Vries