Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Directeur Gastec in tuchtprocedure

Personeelsleden van het Apeldoornse gastechnologiebedrijf Gastec hebben bij het tuchtcollege van de Orde van organisatiedeskundigen een klacht ingediend tegen interim-directeur J.W. Kradolfer van Gastec. Kradolfer wordt door zes personeelsleden beschuldigd van `onethisch gedrag' en niet deskundig genoeg te zijn om het bedrijf te leiden. Zijn optreden zou strijdig zijn met de regels die voor interim-managers en organisatieadviseurs gelden.

Gastec, dat zich toelegt op onderzoek en veiligheid van gasapparaten en gasdistributie, verkeert al enkele jaren in financiële problemen. Interim-directeur Kradolfer wil 56 van de 186 arbeidsplaatsen schrappen. Deze reorganisatie is in de ogen van de personeelsleden en de ondernemingsraad veel te fors en onvoldoende onderbouwd. De ondernemingsraad wordt gesteund door bedrijfsadviseur P. Lakeman. Die stelt dat de problemen bij Gastec hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door `wanbeleid en waninvesteringen.'

Kradolfer heeft eerder publiekelijk gezegd dat voor de onderneming een faillissement dreigt als zijn plannen niet snel worden uitgevoerd. Met deze uitspraken zet Kradolfer volgens het personeel het voortbestaan van Gastec op het spel, omdat het risico bestaat dat klanten weglopen en debiteuren minder snel betalen.

Ook zou Kradolfer zijn contacten bij de vakbond AbvaKabo, één van zijn vroegere opdrachtgevers, misbruiken. De vakbond onderzoekt op verzoek van Gastec-werknemers of er bij de Ondernemingskamer een enquêteprocedure naar het beleid van de directie en commissarissen van Gastec moet komen. Kradolfer heeft volgens het personeel, in opdracht van oud-VNO/NCW-voorzitter H. Blankert, tot voor kort de president-commissaris van Gastec, geprobeerd dit tegen te houden. Daarnaast wordt de interim-directeur ervan beschuldigd herhaaldelijk de ondernemingsraad onjuist te hebben geïnformeerd.

Kradolfer wil niet reageren. Zijn werkgever, organisatiebureau Wagenaar, Hoes & Associés, zegt tevreden te zijn over de deskundigheid van Kradolfer.