De Graafschap na jaar terug in eredivisie

De Graafschap is na een jaar afwezigheid weer terug in de eredivisie. De ploeg uit Doetinchem bewerkstelligde gisteravond in Rotterdam de promotie door een 3-2 overwinning op Excelsior.

De promotie was mede te danken aan Volendam, dat gisteravond in de zesde en laatste speelronde in groep B van de nacompetitie met 2-2 gelijkspeelde tegen Heracles. Waar in groep A de beslissing al lang was gevallen – Vitesse blijft in de eredivisie – maakten in groep B nog drie ploegen aanspraak op promotie. De Graafschap en Heracles gingen aan kop met tien punten en een gelijk doelsaldo. Ook Excelsior had met acht punten nog kans op promotie. Volendam was gedegradeerd.

De promotie was verrassend genoeg weggelegd voor De Graafschap van de scheidende trainer Frans Adelaar, die komend seizoen bij ADO Den Haag aan de slag gaat. Hij kende een moeizaam seizoen met zijn ploeg, die als de gedoodverfde favoriet aan de competitie begon. De fanatieke aanhang in stadion De Vijverberg wilde met Adelaar het verloren seizoen onder de vorige trainer Peter Bosz zo snel mogelijk vergeten.

De Graafschap verloor de eerste competitiewedstrijd met 6-1 van Sparta, dat afgelopen weken zonder succes deelnam aan de nacompetitie. Uiteindelijk haalde De Graafschap met moeite de nacompetitie via een zesde plaats in de eindstand. Gisteravond wilde niemand daaraan terugdenken. De nieuwe trainer Gert Kruys (kampioen met FC Den Bosch en bevriend met Adelaar) krijgt de zware taak De Graafschap in de eredivisie te houden.

Op Woudenstein kwam Excelsior gisteravond in de twintigste minuut op voorsprong via El Hamdaoui. De Graafschap hield ondanks de achterstand het betere van het spel en dat resulteerde vlak voor rust in de verdiende gelijkmaker door Van Leerdam. Na rust kwam bij de thuisploeg smaakmaker Kalou in het veld. De aanvaller uit Ivoorkust kon wegens een liesblessure geen hele wedstrijd spelen. Desondanks kwam De Graafschap dankzij Van Leerdam op voorsprong. De thuisploeg maakte vervolgens gelijk via Van Dieren: 2-2.

Op het moment dat iedereen zich leek te hebben verzoend met een beslissingsduel – komende zondag tussen De Graafschap en Heracles Almelo – sloeg Van der Kruis in blessuretijd toe met een rake kopbal. De matchwinnaar van De Graafschap, nota bene afkomstig van Excelsior, ging vervolgens op vertrouwd terrein op de schouders.