Darfur: `miljoen doden'

De humanitaire crisis in Darfur, in het westen van Soedan, kan een miljoen mensen het leven kosten als internationale humanitaire hulp het gebied niet snel bereikt.

Dat zei gisteren een Amerikaanse afgevaardigde op een conferentie van donorlanden in Genève. Daar zijn afgevaardigden van 27 landen bijeen om geld in te zamelen voor noodhulp aan Darfur, waar het Soedanese leger en Arabische milities een terreurcampagne voeren tegen de oorspronkelijke zwart-Afrikaanse bevolking. De conferentie wordt bijgewoond door afgevaardigden van de Soedanese regering en rebellengroepen in Darfur.

Volgens Andrew Natsios, directeur van de Amerikaanse hulporganisatie USAid, is een ,,grote humanitaire crisis'' in Darfur ,,onvermijdelijk'' en is alleen nog de vraag hoeveel slachtoffers er zullen vallen. ,,We schatten nu dat we, als we hulp ter plaatse kunnen krijgen, 300.000 mensen zullen verliezen. Zo niet, dan wordt de balans nog erger, in de orde van grootte van een miljoen mensen. Dat is een verwachting, geen zekerheid.''

Het conflict in Darfur heeft tot dusverre aan zeker tienduizend mensen het leven gekost. Meer dan een miljoen inwoners van het gebied zijn op de vlucht gedreven; 150.000 van hen verblijven onder slechte omstandigheden in buurland Tsjaad.

De Verenigde Staten zegden gisteren hulp ter waarde van 188 miljoen dollar toe. De Europese Unie heeft al 37 miljoen euro gegeven en deed daar gisteren nog tien miljoen euro bij. Volgens de ondersecretaris-generaal van de VN, belast met humanitaire zaken, Jan Egeland, is tot het eind van dit jaar nog 236 miljoen dollar nodig om de hulp te financieren. Hij schat het aantal vluchtelingen in Darfur zelf op 700.000 tot 800.000.

Egeland stak gisteren de hand in eigen boezem: ,,We erkennen dat we te laat zijn, de obstakels zijn te groot geweest, bepaalde donoren waren te traag, en dat geldt ook voor sommige (humanitaire) organisaties, en dan waren er ook nog te veel beperkingen van de kant van de (Soedanese) regering'', zo zei hij. Die Soedanese regering werd gisteren door de VN, de VS en de EU gewaarschuwd dat ze de wreedheden in Darfur moet laten beëindigen en geen obstakels op te werpen voor de hulpverlening.