`Bosporus grens EU'

Waar ligt de natuurlijke grens van Europa? Bij de Turkse Bosporus, als het aan LPF-voorman Jens van der Vorm-de Rijke ligt. De LPF'er heeft de toetreding van Turkije tot speerpunt van zijn campagne gemaakt. ,,Als kiezers weten dat ze door een stem op de LPF de toetreding van Turkije kunnen tegenhouden, zal dat de opkomst bevorderen'', voorspelt Van der Vorm-de Rijke.

De LPF is niet de enige partij die de vermeende angst voor het moslimgevaar probeert om te zetten in stemmenwinst. Ook de klein-christelijke eurofractie van ChristenUnie en SGP zetten er op in. ChristenUnie/SGP-voorman Hans Blokland schrijft op de website van zijn fractie: ,,Turkije is een goede buur waar we nauwe banden mee moeten ontwikkelen en waar veranderingen ten goede moeten worden gestimuleerd. Maar een goede buurman behoort niet tot jouw gezin en woont dus ook niet bij jou in huis!''

Hoe anders denken de politici van GroenLinks daarover. Europarlementariër Joost Lagendijk is al jarenlang een voorvechter van de toetreding van Turkije tot de Unie en hij denkt juist kiezers, met name Turken, te mobiliseren met een pro-Turkije-standpunt. En dus foldert Lagendijk in moskeeën, theehuizen en Turkse wijken. Lagendijk, voorzitter van de gemengde Turks-Europese parlementaire commissie, liet zich ook interviewen in de Turkse media, waaronder de gezaghebbende Hürriyet. De Europese editie wordt hier veel gelezen.