Advocaat in zijn kantoor gedood

Een 32-jarige advocaat is gistermiddag doodgestoken in zijn kantoor in Doetinchem. De dader is voortvluchtig, maar zijn identiteit is bij de politie bekend. Het gaat om een man van ongeveer 18 à 20 jaar oud. Uit privacy-overwegingen wil de politie de identiteit van de verdachte niet bekend maken. Ook over de relatie met het slachtoffer worden geen mededelingen gedaan, behalve dat de dader geen cliënt was van het slachtoffer. Volgens de deken F. van Oss van de Orde van advocaten in het arrondissement Zutphen was er een relatie tussen de steekpartij en een zaak waar de advocaat bij betrokken was. ,,Er was geen sprake van een privéruzie''.

De man kwam gistermiddag kort voor 16.00 uur onaangekondigd naar het kantoor van Grootjans Advocaten aan de rand van het Doetinchemse centrum. Hij vroeg om een gesprek met het slachtoffer, één van de vier advocaten van het kantoor. Tijdens dit gesprek ontstond er een ruzie. Door het lawaai werden kantoorgenoten gealarmeerd, maar bij binnenkomst op de kamer van de 32-jarige advocaat bleek het slachtoffer al te zijn neergestoken. De advocaat, die woonde in Doetinchem, is ter plaatse overleden.

In de verwarring slaagde de man erin te voet het kantoor uit te vluchten. Hij is door getuigen het laatst gezien in de omgeving van het station en de Terborgseweg. Het steekwapen is nog niet gevonden.

De medewerkers van het kantoor zijn door medewerkers van Bureau Slachtofferhulp opgevangen in het politiebureau. Grootjans is een middelgroot advocatenkantoor dat zowel civiele- als strafzaken behandelt. Het slachtoffer is na zijn beëdiging tot advocaat in 1999 bij het Doetinchemse kantoor gaan werken. Volgens deken Van Oss legde de Doetinchemse advocaat zich vooral toe op civiele zaken, zoals familie- en arbeidsrecht. De roep om een betere beveiliging van advocaten noemt hij ,,zinloos''.

Van Oss: ,,Er zijn meer dan 12.000 advocaten in Nederland, die vele duizenden contacten hebben met cliënten en hun wederpartijen. Dat valt niet te beveiligen. Dit werk is nu eenmaal gebonden aan emoties, zeker in het civiele recht. In vergelijking met het strafrecht, waar je met justitie te maken hebt, is er hier meer sprake van een wederpartij. Gelukkig doen incidenten zich vrijwel nooit voor, bedreigingen zijn uitzonderingen.''

De politie hoopt dat de verdachte zich vrijwillig zal melden.