Ad & Ed

Goedenavond heren, dames! En welkom, welkom namens MKB-Nederland op onze jaarlijkse verkiezing van de beste en (knipoog) de slechtste manager van Nederland. Alvorens ik als MKB-voorzitter samen met u dit diner vier, dat zoals vanouds verzorgd wordt door een tweetal driesterrenkoks, bedank ik u eerst voor uw massale komst. Ja, klapt u maar even voor u zelf.

Welnu genodigden, neem het ervan, en eet uw buikje rond! MKB-Nederland moet en zal gehoord worden, en ons oordeel over de topmanagers bij het grootbedrijf zal hard aankomen, dat verzeker ik u.

Laat ik dan nu beginnen met de verkiezing. U ziet allemaal het schermpje naast uw bord. Kent u de kandidaten niet of nauwelijks? Dat is geen probleem. Ze staan, samen met de keuzemogelijkheden, voor u gerangschikt. Stemmen maar!

Ahh, de moderne techniek staat voor niets. Ziehier al de uitslag van alle 353 aanwezige MKB-directeuren van vanavond. Wat zullen we doen?

We houden het spannend. Eerst de slechtste manager van het jaar. De enveloppe gaat open en.. mag ik naar vooorrren rrroepen: Ed Hamming van Vendex KBB!

Ed, kom er bij staan jongen en lees mee. Hoe luidt, dames en heren, uw gezamenlijk negatieve oordeel over Ed Hamming? Ik draag voor:

– Kon laatst iets niet vinden in de V&D: 15 procent.

– Hoofd staat mij niet aan: 23 procent.

– Was toch iets mee?: 12 procent.

– Afgekeken bij mijn buurman: 50 procent.

Wel, gefeliciteerd Ed. In de toptien van slechtste managers, dames en heren, prijken ook de voorzitters van energiebedrijven Nuon, Eneco en Essent. Zij scoorden hoog in de categorieën `Weet niet/geen mening' en `Hoe heet -ie ook alweer'.

En dan nu: de beste manager van het jaar. Laat de trommels roffelen, want het is, het is.. Ad Scheepbouwer van KPN! En dan nu de verpletterende score waarmee Ad wint.

– Bekend van radio en tv: 39 procent.

– Heb zelf opties: 33 procent.

– Scheepsbouw verdient meer steun: 25 procent.

– Ik heet ook Ad: 3 procent.

Wel Ad, ik kan je verklappen dat je op de voet werd gevolgd door Hans Wijers van Akzo Nobel. Die scoorde zeer hoog in de categoriën `aardige kerel' en `zulk haar wil ik ook op die leeftijd'.

En dan nu de prijsuitreiking. Ad, mag ik je de OEN-bokaal overhandigen, namens de Ongefundeerde Enquêtes die Nergens-op-slaan? Het persbericht gaat zo de deur uit. Een laatste applaus voor de winnaar, dames en heren, en denkt u aan de kliekjes? De daklozen staan al te trappelen.

    • Maarten Schinkel