WAT DOEN DE KINDEREN

Naar verhalen luisterenZondag 6 juni staat in het teken van de eerste Nationale Verteldag georganiseerd op diverse plaatsen in Nederland. De dag, die begint met een ontbijt in het klooster in het Archeon (Alphen aan de Rijn) wordt geopend door schrijver en voorganger Nico ter Linden. Ter Linden is één van de vertellers die deze dag chassidische verhalen ten gehore zal brengen, waarbij Lija Hirsch, jiddische en hebreeuwse liederen zal zingen. De verhalenmarathon duurt van 12 tot 16u.

Appingedam: In het Museum Stad Appingedam, Wijkstraat 25, Appingedam worden tussen 14 en 16 uur voor kinderen griezel- en heksenverhalen verteld in een middeleeuwse kelder, op de heksenzolder en, indien het weer het toelaat, vanuit de theekoepel in de tuin. Broekhuizen: Roelie van Veenen heeft bij haar boerderij een activiteitenschuur en gaat daar sprookjes vertellen met verkleden en spel.

In De Kruidenhof te Mallum, aan de Berkel bij de Mallumse molen, vertelt Stephan de Jong dierenverhalen voor jong en oud. Het thema luidt `Over walvissen en andere schavuiten'.

In de tuin van Hostel Strowis, Boothstraat 8, Utrecht, organiseert het Verteltheater van 14-16u30 een voorstelling met verhalen uit drie culturen: de Molukken, Zuid-Amerika en Nederland. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

In het Tropenmuseum Junior, Linnaeusstraat 2, Amsterdam, worden in de tentoonstelling Paradijs &co oude en nieuwe verhalen over Iran verteld. Voor kinderen van 6-12 en hun ouders of grootouders.

Inl www.nationaleverteldag.nl

Voetvechten met riddersOp zondag 6 juni staat het plein (de parade) voor de Basiliek Sint-Jan van 's Hertogenbosch in het teken van de Middeleeuwen. Op deze parade is een speelveld gebouwd waar ridders in harnas op paarden tegen elkaar strijden. Er staat ook een tentenkamp met een houtbewerker, een schilder, een touwslager, en een maliënmaker in middeleeuwse kledij die hun dagelijkse werk uitvoeren. Bezoekers mogen meedoen met het hedendaagse ridderspel `leeuwenhart' en diverse kinderspelen. Bij het evenement `ridders en spelen voor de Sint-Jan' kunnen kinderen tot 12 jaar die verkleed zijn als ridder of jonkvrouw iets winnen. Om 15u30 bij de poort op de parade gaan die verklede kinderen op de foto met de grappige Johannes de Nar. Wie is de mooist verklede jonkvrouw of ridder?

Het evenemententerrein is gratis toegankelijk. Riddergevechten: 13u-14u opening en steeksel te paard, 14u45-15u15 voetgevechten, 16u-16u30 steeksel te paard en 17u15-18u voetgevechten. Kaarten €2,50 per show. Kaartverkoop aan de kassa van het Theater aan De Parade, via 0900-3372733 of per internet www.theateraandeparade.nl Inl www.ridderspelen.nl

Vogels kijkenZondag 6 juni organiseert het Zeeuws Biologisch Museum de rondleiding `vroege vogels'. Onder leiding van de boswachter kunnen kinderen kennis maken met de bewoners van de Manteling. In dat natuurgebied wonen onder andere, een groene specht de bonte specht en de gekraagde roodstaart. De rondleiding is van 6 tot 7u30. Woensdag 9 juni is er een strandjuttertocht. Met de jutter van het museum struinen langs het strand op zoek naar natuurlijke en niet natuurlijke zaken. En de jutter geeft uitleg over de vondsten uit de natuur.

Rondleiding 6u tot 7u30 volw. €2 kinderen €1. Vantevoren aanmelden noodzakelijk: tel 0118-528620. Strandjutten 14u tot 15u30. Kosten €2 per persoon. Zeeuws Biologisch Museum, Duinvlietweg 6, Oostkapelle. www.zbm-westhove.nl

Ducks Duckatti bekijkenDonald Duck trad 70 jaar geleden voor het eerst op in een tekenfilm. Daarom heeft het Cobra Museum een tentoonstelling ingericht over Donald Duck Donald Duck 70 jaar jong. Kinderen van 7 tot 9 jaar krijgen bij binnenkomst een gratis Donald Duck Werkboekje. Iedere zondag is er een rondleiding 13u-14u (gratis) en het kinderatelier is dan geopend van 11u-14u (gratis). En er zijn onder andere een speel- en leestafel, een verkleeddecor, het kennisspel en een Donald Duck winkel.

Bij de tentoonstelling zijn er onder meer de orginele tekeningen en schilderijen van Carl Barks te zien, meer dan 15 uitvindingen van Willie Wortel en de Duckatti, Donald Duck's automobiel.

Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, Sandbergplein 1-3. Amstelveen. Inl: 020-5475050 of www.cobra-museum.nl. Geopend: di t/m zo 11u-17u. Entree volwassene €7,50, kind t/m 4 jaar gratis, kind t/m 16 jaar €3,50cjp/pas65/stadspas/student €5,00.

Koken met Angela PrinsZaterdag 5 juni is er een middeleeuwendag: de Fockedag. Daar kan een toneelstuk worden bekeken, een middeleeuws orkest worden beluisterd. Verder lopen er die dag verklede mensen rond, zoals een middeleeuwse herder die kunsten doet met zijn honden. Ook zijn er boogschutters en mysterieuze monniken en kunnen kinderen koken en eten met de kok Angela Prins op zijn middeleeuws. Op Faockedag wordt ook het nieuwste boek van Angela Prins gepresenteerd Bij ons is alles lekker. In het kookboek heeft Angela Prins recepten van mensen met verschillende nationaliteiten samengevoegd. De recepten komen onder andere uit Kameroen, Spanje, Indonesië, Kosovo en Polen. De presentatie vindt plaats om 13u20.

Tijd 11u16u. Entree: €3,50 voor de hele dag, doorlopend programma. In en om de kerk, Abt Emopad 1 in Westeremden, Groningen.

Informatie over kinderactiviteiten kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Mailadres: Agenda@nrc.nl