VOORKEUR REGIO

DRIEHUIS

The Sheer

Nog maar net bekomen van Pinkpop, voegt de Haarlemse rockgroep The Sheer een indrukwekkende lijst festivaloptredens toe aan het concertschema. The keyword is excitement, zo heet hun cd en daar houden we ze aan.

12 juni Beeckesteinpop, Driehuis; 19 juni Indian Summer Festival, Broek Op Langedijk.

HAARLEM

Brandend geduld

In de Toneelschuur is Brandend geduld te zien, het toneelstuk van Antonio Skámeta over de vriendschap tussen een eenvoudige postbode en de beroemde dichter Pablo Neruda, dat hier vooral bekend is door de filmversie Il Postino. Neruda is in ballingschap in ene klein dorp, voor hem zijn gedichten een middel om de wereld te verbeteren. Maar zijn postbode heeft de gedchten nodig om het hart van de serveerster te veroveren. Karim Traïdia (De Poolse bruid) regisseert.

10-12 juni Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.toneelschuur.nl.

DEN HELDER

Bloeiende Maagden

Na Mel Gibson komen de Bloeiende Maagden ook met een Passiespel, waarin zij op cabareteske wijze leven en lijden van de zoon van God verbeelden. In I.N.R.I. poetsen zij het Bijbelverhaal vrolijk op, met zang en dans. Jezus neemt van God de vader de winkel over, maar hij heeft een wat moeilijke, new age getinte boodschap: alles is perfect, alles is liefde: áls je er maar in gelooft. God de Vader wil dat de zoon meer op de vorm, op de shów let.

12 juni Den Helder, Schouwburg De Kampanje, Bernhardplein 10. Inl 0223-671700 of www.schouwburgdekampanje.nl.

KORTENHOEF

Jacob en Coba Ritsema

Elke lente zorgt de Stichting Kunst aan de Dijk voor een bijzondere expositie in het Oude Kerkje van Kortenhoef. Dit keer is die gewijd aan de bloemstillevens en portretten van de `Amsterdamse Joffer' Coba Ritsema (1876-1961) en de landschappen van haar oudere broer Jacob Ritsema (1869-1943). De tentoonstelling is nog maar twee dagen te zien, dus haast u naar Kortenhoef.

Jacob en Coba Ritsema terug in Kortenhoef t/m 5 juni Het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168, t/m 5 juni, dag. 10-20 u. Inl. www.kunstaandedijk.nl

LEIDEN

Gedichten

Onder de titel Sei la luce e il mattino wordt op 8 juni een poëziemanifestatie gehouden op de Koornbeursbrug in Leiden. Ruim tachtig bekende en minder bekende Leidenaren dragen een selectie voor uit negen eeuwen Italiaanse liefdespoëzie.

Italiaanse liefdespoëzie aan de Leidse grachten. 8 juni, 19-23u. Vismarkt/Koornbeursbrug, Leiden.

DE RIJP

Werkplaatsen

De Stichting Kunst op Kamers in De Rijp organiseert deze zomer weer diverse manifestaties in de plaatselijke Grote Kerk. Op zaterdag opent hier de tentoonstelling Werkplaatsen met een serie foto's van kunstenaars in hun atelier, gemaakt door Thijs Quispel. Verder werd aan 14 kunstenaars – onder wie Jan van Munster, Ger Lataster, JCJ Vanderheijden, Sjoerd Buisman en Klaas Gubbels – gevraagd een beeld of installie te maken voor deze locatie.

Werkplaatsen van 6 juni t/m 25 juli, Grote Kerk De Rijp. Di t/m zo 13-17 u. Inl. www.kunstopkamers.nl

UTRECHT

Don Giovanni

Het Arezzo Ensemble viert zijn eerste lustrum met zes opvoeringen van Mozarts Don Giovanni in de Utrechtse Geertekerk. Dirigent is Chris Pouw, de regie is in handen van Annerieke Groen. Met Martijn Sanders (Don Giovanni), Gilles van de Wouw (Leporello), Claudia Patacca (Donna Anna) Taru Huotari (Donna Elvira) e.a.

Voorstellingen op 7, 9, 10, 12 en 13 juni 19u45. Res 030-2670086 of www.dongiovanni.nl

Spoken

In de Paardenkathedraal is de hele maand juni Spoken van Ibsen (1828-1906) te zien, een psychologisch familiedrama over de verloren zoon die bij thuiskomst van zijn moeder hoort dat het gezin waaruit hij komt op leugens is gebouwd. Maar het is de waarheid die hem de das omdoet. Dirk Tanghe regisseert, Judith Herzberg maakte een niewe vertaling.

T/m 30 juni Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 155. Aanvang 20u. Inl 030-276 2559 of www.paardenkathedraal.nl.

Draaiorgel

Op vrijdagavond 4 juni (19u30) zal Han Reiziger in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement een avond presenteren met als thema de toekomst van het draaiorgel.

Reiziger interviewt onder begeleiding van muzikale fragmenten, draaiorgel-expert Tom Meijer en de winnaar van de compositiewedstrijd voor het draaiorgel `De Schuyt' aan wie deze avond ook de gewonnen prijs zal worden uitgereikt.

4 juni 19u30, Museum van Speelklok tot Pierement, Steenweg 6. Inl 030-2312789.