Voorkeur Film

Twentynine Palms

Een Amerikaanse fotograaf en zijn Russische vriendin zoeken in Californië locaties rondom het stadje Twentynine Palms. Ze rijden rond in een jeep, vrijen, eten, spreken Frans, ruziën, kijken tv en kopen een ijsje. Dumont is uit op een schok. Prettig om te zien is het niet. Het is tamelijk walgelijk, waarschijnlijk vooral doordat Dumont zich niet aan de conventies houdt waarin zulke gebeurtenissen meestal gefilmd worden.

Regie: Bruno Dumont. In: Den Haag: Filmhuis. Adam: Rialto. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Lux. Rdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Noord-Korea

De Nederlandse documentairefilmer Pieter Fleury is erin geslaagd door te dringen in het communistische bolwerk Noord-Korea. Dat heeft een uiterst subtiel portret over dit land opgeleverd, dat even bizar als vanzelfsprekend is. Fleury bekeek een dag uit het leven van een Noord-Koreaanse familie met open blik en nieuwsgierige camera. Zo leren we de publiekelijke zelfbeschuldigingen, de controlezucht en de uitzinnige haat tegen Amerika kennen als vaste onderdelen in het leven van alledag.

Regie: Pieter Fleury.

In meer dan 10 bioscopen.

Anything Else

Anything Else is Woody Allens beste film en een kruising tussen Broadway Danny Rose en Annie Hall. Jason Biggs speelt Jerry Falk, een soort Woody Allen. Hij heeft dezelfde nerveuze tics en bezoekt, ook al is hij pas 21, de psychiater. Jerry wordt verliefd op Amanda (Christina Ricci), een narcistische actrice met anorexia. Allen zelf speelt David Dobel, een onaangenaam figuur die constant waarschuwt voor het toenemende antisemitisme. Anything Else is vooral een sombere film.

Amsterdam: The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Rotterdam: Cinerama.

Kill Bill Vol. 2

Net als het eerste deel is Kill Bill Vol. 2 van Quentin Tarantino weer een virtuoze choreografie voor de ook niet honderd procent ingevoerde filmliefhebber met intuïtief herkenbare citaten uit obscure films. Uma Thurman, in het eerste deel neergeschoten tijdens de repetitie voor haar huwelijk, maakt nu haar vergeldingsreis af. Hoewel minder gewelddadig dan zijn voorganger is ook Kill Bill 2 nog steeds geen film voor mensen met zwakke maag.

Regie: Quentin Tarantino. Met: Uma Thurman, David Carradine, Michael Madsen, Daryl Hannah, Chia Hui Liu. In meer dan 24 bioscopen.

Shara

In de Japanse film Shara raakt de camera de acteurs soms even kwijt en worden emotionele hoogtepunten niet getoond. De film gaat over een gezin in de stad Nara, in het Zuiden van Japan, waarvan een van de zoontjes op een dag spoorloos verdwijnt. Regisseur Naomi Kawase, die ook de moeder speelt, vertrouwt op het vermogen van haar publiek om de witregels in het verhaal zelf in te vullen. Zij weet dat zoiets veel krachtiger werkt. Van de toeschouwer, die gewend is dat alles keurig wordt ingevuld door een filmmaker, vergt het een meevoelende kijkinspanning. De camera blijft vaak op afstand, er wordt niet ingezoomd. Het goede van Shara is ook dat Kawase zich niet schaamt voor de transparantie van de door haar gebruikte symboliek. Het maakt haar zeer Japanse film uiterst universeel.

Shara (Shara Sôju).

Regie: Naomi Kawase.

Met: Kohei Fukunaga, Yuka Hyoudo, Naomi Kawase. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; 't Hoogt, Utrecht; Lux, Nijmegen.