Voorkeur Amsterdam

EXPOSITIE

Tshibumba

Maar weinig koloniën waren zo slecht op de onafhankelijkheid voorbereid als Congo. Het Centraal-Afrikaanse land telde in 1960 een paar geletterden met een middelbareschooldiploma. Historici waren er al helemaal niet. Om de geschiedschrijving niet helemaal aan blanke, Europeanen over te laten, besloot Tshibumba Kanda Matulu begin jaren zeventig een eigen versie vast te leggen op canvas. De jonge decorateur vond een sponsor in de Duitse antropoloog Johannes Fabian en schilderde in twee jaar tijd 102 doeken bij elkaar. Daarop besteedde Tshibumba vooral veel aandacht aan de onafhankelijkheidsstrijd en zijn grote held Patrice Lumumba, de revolutionair die in 1961 werd vermoord. Maar de schilder-historicus ging ook verder terug in de tijd. Slavenhandelaren, kindje Jezus en dr. Livingstone figureren prominent in Tshibumba's alternatieve geschiedschrijving die enkele jaren geleden door zijn mecenas verkocht werd aan het Tropenmuseum. Deze unieke collectie werken is nu voor het eerst toegankelijk voor publiek.

102 schilderijen van Tshibumba Kanda Matulu t/m 3 okt in het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2. Dag 10-17u.

THEATER

Orkater

Muziektheatergroep Orkater vult een maand lang de Nieuwe De La Mar met vijf oude successen en een nieuw werk: De Duivel en de Dood, verder de drie zwijgende duetten Valse Wals, Bankstel en Zucht, het oudemannenstuk Hagedissenhuid en Welkom in het bos. Ivm het EK Voetbal beginnen sommige voorstellingen eerder, waarna publiek en spelers samen naar het voetbal op groot scherm kijken.

8 juni t/m 3 juli Nieuwe de la Mar, Marnixstraat 404. Inl 020-5305302 of www.nieuwedelamartheater.nl.

ARCHITECTUUR

Kunstproject

Curator Holger Nickisch vroeg aan zestien kunstenaars uit binnen- en buitenland een kunstproject te ontwerpen naar aanleiding van het thema Openbare ruimte versus privéruimte. De werken zijn te zien op verschillende locaties in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Behalve de vaste projecten organiseert initiatiefnemer Nieuwe Domeinen een activiteitenprogramma met vakgenoten.

Nieuwe Domeinen. T/m 6 juni, dag van 12-19u. €4. Inl www.nieuwedomeinen.nl of 020-5810175.

GESCHIEDENIS

3 x 3

De Nederlandse migratiegeschiedenis vanuit de ogen van Molukkers, Surinaamse Javanen en Antillianen in een documentaire, geluidslandschap, interactieve installatie en twee avondprogramma's op 10 en 24 juni brengen de levensverhalen tot leven van drie generaties uit drie families in 3 x 3.

Bijlmerplein 1006-1008, di t/m za 11-17u, do tot 21u. Gratis toegang. Inl 020-4894866 of www.ImagineIC.nl. 10 juni: 3 x 3 mixed 19u30, toegang €5. 24 juni: 3 x 3 talkshow 19u30, toegang €3,50.

EXPOSITIE

Identity

Het kunstproject Migrating Identity in Arti et Amicitae, omvat een expositie, conferentie en lezingenserie. Kunstenaars als Barbara Visser, Renée Kool, Ni Haifeng, Rob Birza en Tiong Ang tonen werken rondom thema's als nationale identiteit, migratie en nomadisme. Ook zijn werken in de openbare ruimte te zien.

Migrating Identity t/m 13 juni in Arti et Amicitae, Rokin 112. Di t/m zo 13-18u.

Conferentie: 4 juni 10-15u. Inl: 020-6208057 of www.migratingidentity.net