Uitstel strengere WAO-herkeuring

De herkeuring van arbeidsongeschikten met een WAO-uitkering, die oorspronkelijk op 1 juli zou beginnen, wordt drie maanden uitgesteld. Dat heeft minister De Geus (Sociale Zaken) gisteren gezegd in een overleg met de Tweede Kamer. Eerder was bekend dat De Geus 450.000 WAO'ers wil laten herkeuren volgens nieuwe, strengere criteria. Mensen die ouder zijn dan 55 worden daarvan vrijgesteld. Het uitvoeringsinstituut UWV, dat de herkeuringen gaat uitvoeren, kan niet op de geplande datum beginnen, omdat de nieuwe beoordelingscriteria pas vlak voor 1 juli zullen vaststaan. De Tweede Kamer moet er nog over debatteren. De Geus verwacht dat 110.000 mensen als gevolg van de herkeuring hun WAO-uitkering gedeeltelijk of volledig zullen verliezen. Hij verwacht dat 84.000 van hen hulp nodig zullen hebben om aan een baan te komen. Daar trekt hij 288 miljoen euro voor uit, 4.000 euro per persoon