Turkije haalt uit naar Israël

De Turkse premier Erdogan heeft in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de Israëlische krant Ha'aretz flink uitgehaald naar de regering van premier Sharon. Israël, aldus Erdogan, vermoordt momenteel onschuldige Palestijnen juist zoals de Spanjaarden dat enige honderden jaren geleden met de joden deden. ,,Toen waren de joden het slachtoffer. Nu zijn de Palestijnen dat en treurig genoeg behandelt het volk van Israël de Palestijnen zoals het zelf 500 jaar geleden werd behandeld.''

De opmerkingen van de Turkse premier markeren een nieuw dieptepunt in de betrekkingen tussen de twee van oudsher juist bevriende staten. Dinsdag noemde Erdogan de recente operaties van het Israëlische leger tegen de Palestijnen in de Gazastrook al een vorm van ,,staatsterreur''. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet daarop weten deze uitlatingen ,,extreem betreurenswaardig'' te vinden. Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet daarop weer weten dat Turkije zijn vriendschappelijke politiek ten opzichte van Israël niet veranderde, maar dat bilaterale betrekkingen een eigen ,,dynamiek'' kennen.

Waar die dynamiek vooralsnog toe zal leiden, is zeer onduidelijk. In 1996 bereikten de betrekkingen tussen beide landen een hoogtepunt toen zij, tot woede van een groot aantal Arabische landen, een akkoord van militaire samenwerking tekenden. Ook over de levering van water, waaraan Israël een tekort heeft en Turkije een overvloed, zijn beide landen continu in gesprek.

Toen de Syrische president Bashar al-Assad Turkije enige maanden geleden bezocht, sloten veel Turken niet uit dat Ankara juist wegens de goede banden met Jeruzalem tussen Israël en Syrië zou kunnen onderhandelen. Of Sharon na de recente uitlating van Erdogan Turkije nog als goede bemiddelaar beschouwt, is niet duidelijk.