Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de onkostenregelingen van de leden van het Europees Parlement. Er blijkt een wirwar aan declaratieregelingen te bestaan voor de parlementsleden. Er blijken grote verschillen in de onkostenvergoedingen per land. Voor een parlementariër uit Griekenland gelden andere regelingen dan voor Nederlanders. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Gesprek met de voormalig veiligheidsadviseur van het Witte Huis Richard Clarke over de 11 september-aanslagen en het terrorismebeleid van Bush. Verder aandacht voor de Europese verkiezingen en VVD-fractieleider Jozias van Aartsen op campagne in Het land van Ooit. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor euthanasie bij demente bejaarden. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Computerterreur. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.15-22.00u.

Shock doc: De kannibaal en zijn minnaar. Reconstructie over het leefgedrag van de 42-jarige Armin Meiwes, bijgenaamd de `kannibaal van Rotenburg' die in januari werd veroordeeld tot acht jaar en zes maanden omdat hij een Berlijnse ingenieur had gedood en hem gedeeltelijk opat. Meiwes bracht zijn slachtoffer in maart 2001 om het leven en sneed het lijk in porties en legde de gang van zaken op video vast. Yorin, 22.30-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat over de vraag of we nog wel beschermd worden tegen levensgevaarlijke mensen. Een tbs'er ging onlangs tijdens zijn verlof in de fout door een 13-jarige meisje te misbruiken. Met o.a. de weduwe van de doodgeschoten Amsterdamse winkelier Hartman, het Kamerlid voor de VVD Griffith en tbs-onderzoeker Corine de Ruiter. Ned.1, 21.45-22.35u.

AMUSEMENT

Bosom pals. Eerste aflevering van een tweedelige komische animatieserie van de BBC met stemmen van Dawn French en Timothy Spall. Boezemvriendinnen brengen hun tijd vooral door in stamkroeg The Dolphin. Ned.3, 20.05-20.35u.

FILM

Liar Liar (Tom Shadyac, 1997, VS). Met Amerikaanse gezinsmoraal doordrenkt vehikel voor elastieken komiek Jim Carrey. Conform de wens van zijn verwaarloosde zoontje kan advocaat annex workaholic een etmaal lang niet meer liegen. Net5, 20.30-22.05u.

The Next Karate Kid (Christopher Cain, 1994, VS). Vierde actiefilm volgens de Karate Kid-formule gunt de hoofdrol voor de verandering aan een weesmeisje (Hilary Swank). Veronica, 20.30-22.30u., met reclame.

.Amsterdamned (Dick Maas, 1987, Nederland). Brutale, grootscheepse thriller van eigen bodem portretteert Amsterdam als in een toeristenfolder. Zwakste schakel is het scenario over maniakale duiker die vanuit grachten slachtoffers maakt. Inspecteur Huub Stapel gaat op onderzoek uit. Ook met Monique van de Ven, Serge-Henri Valcke. Net5, 22.05-0.10u.

Kiss of the Dragon (Chris Nahon, 2001, Frankrijk/VS). Door de Fransman Luc Besson geproduceerde, soepele Europese knokfilm combineert het stramien van Franse films als Le professionnel met de gratie van een martial arts-productie. Chinese inspecteur Jet Li (Lethal Weapon IV) zet in Parijs Franse staatsschurken op hun nummer. Veronica, 22.30-0.20u.

.Le retour de Martin Guerre (Daniel Vigne, 1981, Fr.). Mede door Jean-Claude Carrière geschreven film overtuigt als een zorgvuldige reconstructie van een wrede dorpsgemeenschap in de Franse Middeleeuwen. Mooi spel van Gérard Depardieu die zich uitgeeft voor de man die achttien jaar eerder zijn zwangere kindbruidje Nathalie Baye in de steek liet. Werd in 1993 opnieuw gemaakt als Sommersby. Canvas, 23.40-1.30u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Derk-Jan Eppink over zijn boek Avonturen van een Nederbelg. Radio 1, 19.04-20.00u.

Studio NMO. Kandidaten voor het Europees Parlement Thijs Berman (PvdA), Oussama Cherribi (VVD) en Maria Martens (CDA) discussiëren o.a. over de integratie van de islam in Europa, een Europese imamopleiding en de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. 747AM, 20.02-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Thomas Verbogt een bericht uit Suriname over wateroverlast. Vervolgens aandacht voor de nieuwe figuratie in de Nederlandse beeldhouwkunst van de jaren negentig met Karin Arink, een van de opvallendste vertegenwoordigers van deze stroming. In het tweede uur opnamen van de band Nad Navillus. 747AM, 21.02-23.00u.