Tbs-kliniek overtrad eigen verlofregels

De tbs-kliniek Flevo Future uit Utrecht heeft het proefverlof voor de man die vorige week zondag een 13-jarig meisje uit Eibergen ontvoerde, niet volgens de eigen regels van de kliniek uitgevoerd.

dat blijkt uit een brief die minister Donner (Justitie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens afspraak moest de man begeleid worden naar het verlofadres, in dit geval de kliniek voor alcohol- en drugsverslaving CAD in Utrecht, waar hij werd behandeld voor drankproblemen. Die begeleiding was ,,door een onvolledige communicatie'' niet geregeld. De 37-jarige man, die in 1995 tot tbs was veroordeeld voor onder meer verkrachting, mocht zelfstandig naar de alcoholkliniek gaan, maar is daar niet verschenen.

Donner kondigt in zijn een onafhankelijk onderzoek aan naar de verlofpraktijk binnen Flevo Future. De begeleide en onbegeleide verloven binnen deze tbs-kliniek zijn inmiddels stopgezet. De ontvoering van het meisje werd vorige week dinsdag na veertig uur in het Duitse Münster beëindigd.

De directie van Flevo Future heeft, nadat de man op 11 mei niet bij het CAD was verschenen, melding gemaakt van zijn verdwijning bij politie en justitie. De tbs-kliniek heeft de man aangemeld als `zwaarste categorie' en gewezen op het risico van suïcide en het mogelijke gevaar voor anderen. Een verzoek van de kliniek aan de politie om door het uitpeilen van zijn mobiele telefoon achter zijn verblijfplaats te komen, is door justitie tot twee maal toe afgewezen.

Volgens minister Donner heeft justitie correct gehandeld, omdat dit bijzondere opsporingsmiddel niet ingezet mag worden bij een ontvluchting wanneer er geen sprake is van verdenking van strafbare feiten. Vanaf 21 mei, de dag waarop de verdachte er met een huurauto vandoor ging, hebben het openbaar ministerie en de politie volgens Donner wel actief de opsporing ingezet. Uit de brief blijkt niet of op dat moment de mobiele telefoon van de man is uitgepeild.

De ontsnapping heeft volgens Donner mede niet de allerhoogste prioriteit gekregen omdat de man zich in maart tweemaal eerder zelf had gemeld, nadat hij niet was teruggekeerd van verlof en weg was gelopen van de resocialisatie-afdeling van Flevo Future. ,,Met de wetenschap van de gevolgen, zou men zich achteraf bij alle betrokken instanties een groter gevoel van urgentie hebben gewenst, als ook dat het gedrag van betrokkene en het patroon van onttrekking aan het verlof, eerder als signaal waren onderkend'', schrijft Donner aan de Kamer.

Donner heeft eerder maatregelen aangekondigd naar aanleiding van de ontvoering van het Eibergse meisje. Zo wordt het verlofbeleid aangescherpt, en heeft het openbaar ministerie de opdracht gekregen om alle tbs'ers die niet terug zijn gekeerd van verlof, actief op te sporen. De directie van Flevo Future was niet bereikbaar voor commentaar.