Taliban doden vijf man van AzG

Bij een aanslag in het noordwesten van Afghanistan zijn gisteren vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen omgekomen, onder wie de Nederlander Willem Kwint.

Naar aanleiding van de aanslag heeft de organisatie vanmorgen al haar activiteiten in Afghanistan opgeschort. De buitenlandse medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn inmiddels vertrokken nar Kabul.

De aanslag is opgeëist door de streng-islamitische Taliban, de voormalige machthebbers in Afghanistan. Het was de meest bloedige aanval op buitenlandse hulpverleners sinds het bewind van de Taliban in 2001 met behulp van de VS omver werd geworpen.

De auto van het vijftal stuitte op zo'n 25 minuten rijden van de basis van Artsen zonder Grenzen in Khairkhana - 550 kilometer ten westen van Kabul - op een hinderlaag en werd onder vuur genomen. Volgens een verklaring van Artsen zonder Grenzen werd zowel door de achter- als de voorruit van de auto geschoten en werd een granaat op de zijkant afgevuurd.

Alle vijf medewerkers - naast Kwint de Belgische projectcoördinator Hélène de Beir, de Noorse arts Egil Tynaes en de Afghanen Fasil Ahmad (vertaler) en Besmillah (chauffeur) - overleden ter plekke.

Artsen zonder Grenzen beschikt in de provincie Badghis over een polikliniek. Van daaruit hield men zich bezig met het begeleiden van zwangere vrouwen, hulp aan pasgeboren babies en het bestrijden van tuberculose. Voor dat werk moesten de medewerkers ook vaak naar afgelegen dorpen.

Een woordvoerder van de Taliban, Mullah Abdul Hakim Latifi, claimde gisteren in een telefoongesprek met het internationale persbureau Associated Press de verantwoordelijkheid voor de aanslag. Hij kondigde meer terreuraanvallen aan ,,zolang buitenlanders onder het mom van hulpverlening met de VS samenwerken in de strijd tegen de Taliban''. Eerdere aanslagen van de streng-islamitische groepering op buitenlanders beperkten zich tot het oosten en zuiden van het land. Vanaf maart 2003 kwamen 33 buitenlandse en Afghaanse hulpverleners bij aanslagen in Afghanistan om het leven.

Kwint schrijft op zijn weblog dat hij het begin 2002 opeens op zijn heupen kreeg. Hij wilde iets nuttigs gaan doen en besloot te solliciteren bij Artsen zonder Grenzen. Toen hij begin vorig jaar werd gevraagd voor het project in Afghanistan gaf hem dat aanvankelijk geen ,,prettig gevoel''. ,,Onveilig, ruig en meedogenloos''. Tijdens een cursus werd hij door iemand die over zijn missie vertelde ,,op andere gedachten gebracht''.