`Straf wegens homohuwelijk'

De Franse premier Jean-Pierre Raffarin heeft gisteren in de Assemblée gezegd ,,door de wet voorgeschreven strafmaatregelen'' te zullen nemen tegen het `homohuwelijk' dat Noël Mamère, leider van de Groenen, aanstaande zaterdag wil sluiten. Mamère heeft direct laten weten niet van zijn voornemen te zullen afzien en dat de dreigementen van de premier in zijn ogen `geen enkele juridische waarde' hebben.

Mamère, burgemeester van het nabij Bordeaux gelegen plaatsje Bègles, kondigde anderhalve maand geleden aan in zijn gemeentehuis een huwelijk tussen twee mannen te zullen sluiten. Sindsdien is het `homohuwelijk', net als de toekenning van het recht op adoptie aan homoseksuelen, inzet van een nationaal debat. President Jacques Chirac en de regering-Raffarin hebben zich van meet af aan tegenstander verklaard. Het parket van Bordeaux verbood het huwelijk anderhalve week geleden in reactie op de officiële aanmelding ervan. Mamère heeft steeds gezegd, dat het aan de rechter is om het huwelijk eventueel ongeldig te verklaren en niet aan de regering, die slechts een `politieke mening' verkondigt. Mamère wil de kwestie desnoods voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uitvechten. Volgens Mamère gedraagt de regering zich ,,als een oud stelletje''.

De strafmaatregelen waarop Raffarin doelt houden schorsing in, gedurende een maand, van de bevoegdheden van een ambtenaar van de burgerlijke stand die zich niet aan het burgerlijk wetboek houdt. De wet geeft de premier ook de mogelijkheid een burgemeester per decreet een jaar onverkiesbaar te verklaren. In strafrechtelijk opzicht riskeert Mamère een boete van 1500 euro en, in theorie, voor het `onrechtmatig verstrekken van een officeel document' zelfs een boete van 200.000 euro en een gevangenisstraf van twee jaar.