Spelen met computers

Het antieke computerspel Space Invaders keert geregeld terug in de wat saaie documentaire Computerterreur, die het programma Zembla vanavond uitzendt. Een ruimteschip probeert schietend vijandelijke schepen van zich af te houden. Aan het eind van het programma incasseert het schip een voltreffer en lost het op in cyberspace. Het programma eindigt flauw met de tekst `game over'. Naast Space Invaders ziet de kijker rijen bewegende enen en nullen, vliegtuigen, elektriciteitscentrales en veel pratende hoofden. Visueel niet bijster spannend.

De boodschap daarentegen blijft alarmerend. Veel Nederlandse bedrijven hebben hun computersystemen slecht beveiligd. Dat is een groot probleem, zo stellen deskundigen in het programma, voor de nationale veiligheid, voor de stroomvoorziening, voor de privacy van consumenten. Zeker nu die computers onderling steeds meer worden gekoppeld.

De documentaire laat zien hoe een hacker relatief simpel, met een laptop vanuit een auto, kan inbreken in computernetwerken van grote bedrijven. Vooral draadloze internetverbindingen blijken niet waterdicht. Bijvoorbeeld bij KLM op Schiphol. Hij kan zien welke informatie over het netwerk wordt uitgewisseld, maar hij breekt niet zelf in. Ook bij Rijkswaterstaat in Rotterdam, staat het netwerk open. Een medewerker surft daar in de lunchpauze naar een porno-site.

Naast de slechte beveiliging van (draadloze) netwerken vormt de groeiende `ketenafhankelijkheid' van aaneengeschakelde computers een gevaar voor de maatschappij. De documentaire verwijst onder meer naar de recente stroomstoringen in de VS en Canada en naar de aanstaande liberalisering van de elektriciteitsmarkt. Per 1 juli mogen consumenten hun eigen leverancier kiezen. Dat zou grote automatiseringsproblemen kunnen geven.

De meeste geïnterviewden, onder wie hoogleraar informatica Roel Pieper en onderzoeker Eric Luijf van TNO, pleiten voor meer coördinatie van de overheid op het gebied van informatiebeveiliging. Zij eisen op korte termijn een veel bredere aanpak van computerveiligheid, in het belang van de nationale veiligheid.

Zembla: Computerterreur, VARA, Ned.3, 21.15-22.00u.

    • Jan Benjamin