Schilderijen in Catshuis verbrand

Bij de brand op de benedenverdieping van het Catshuis op 16 mei zijn twee schilderijen verloren gegaan. Het gaat om een winterlandschap van Edgar Fernhout uit 1967 en een klein portret van Jacob Cats, geschilderd door Michiel van Mierevelt.

De brand ontstond tijdens schoonmaakwerkzaamheden in de ambtswoning van premier Balkenende en kostte een 49-jarige schilder het leven. Het Catshuis is recent gerenoveerd en ingericht in een modern-klassieke stijl met oude en en nieuwe kunst. Het is nog niet bekend hoe lang het herstel gaat duren.

Evert Rodrigo, hoofd collecties van het Instituut Collectie Nederland (ICN), bevestigt dat bij de brand twee schilderijen verloren zijn gegaan. De werken waren rijkseigendom en zijn door het ICN aan het Catshuis uitgeleend. De schilderijen met een waarde van respectievelijk 200.000 en 25.000 euro waren niet verzekerd.

Rodrigo: ,,De Van Mierevelt is total loss zoals we dat noemen. Hij is niet verbrand maar door roet en rook zodanig beschadigd dat het niet meer in orde is.'' De Fernhout is volledig `in vlammen opgegaan'. ,,Het was een belangrijk werk uit het niet zo grote oeuvre van de schilder, uit zijn latere periode. Het is spijtig dat dit gebeurd is'', aldus Rodrigo.

Door roet en rook zijn verder een tekening op papier met als titel Gezicht op Catshuis van een anonieme kunstenaar, Gezicht op het strand van Andrea Schelfhout en een schilderij van Jan Sluyters beschadigd. Deze werken worden gerestaureerd door het ICN op kosten van Algemene Zaken.

Het portret van de staatman en dichter Cats 1577-1660 was niet uniek. Volgens Sabine Gietmans van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie bezit het Rijksmuseum in Amsterdam het origineel ervan. Ook zijn diverse exemplaren van de prent die Willem Delff er naar maakte bewaard gebleven. ,,Cats is dus in ieder geval niet helemaal verloren.''