Ronaldo krijgt en benut drie strafschoppen

De Braziliaan Ronaldo kreeg vannacht drie strafschoppen tegen rivaal Argentinië. Hij benutte vier penalty's; eentje moest hij overnemen.

De Argentijnse tv-commentatoren hadden het aanvankelijk nog plagerig over El Gordito – het dikkerdje – als ze spraken over de spits van het Braziliaanse voetbalelftal, Ronaldo. Maar daar kregen ze spijt van. Want uiteindelijk moesten ze concluderen dat uitgerekend het dikkerdje de deur definitief dicht deed. De wedstrijd van Ronaldo tegen Argentinië eindigde vannacht in 3-1.

In de Braziliaanse stad Belo Horizonte speelden Brazilië en Argentinië tegen elkaar in het kader van de voorronde voor het wereldkampioenschap voetbal dat in 2006 in Duitsland wordt gespeeld. De wedstrijd geldt in Latijns Amerika als de moeder van alle voetbalkrakers. Sinds 1914 speelden beide landen 86 officiële interlands tegen elkaar. Argentinië won 33 keer (141 doelpunten) en de noorderburen 32 maal (130 doelpunten).

Sinds gisteravond is die stand gelijk. Het Argentijnse elftal was weliswaar sterker, meer in balbezit en had betere kansen, de Brazilianen hadden de 27-jarige aanvaller van Real Madrid. Ronaldo demarreerde drie keer. Drie keer dribbelde hij het Argentijnse strafschopgebied binnen en drie keer werd hij onreglementair neergehaald. De drie toegekende strafschoppen – in de 16de, 68ste en laatste minuut – benutte Ronaldo zelf. Niet hard maar steeds in een andere hoek geschoten liet hij de Argentijnse keeper Cavallero kansloos. De Braziliaan benutte zelfs vier strafschoppen omdat hij er eentje wegens te vroeg inlopen van zijn medespelers moest overnemen.

Vlak voor zijn vertrek naar PSV Eindhoven debuteerde Ronaldo precies tien jaar geleden in het Braziliaanse elftal tegen Argentinië. Ook toen wonnen de Brazilianen. Inmiddels is Ronaldo – die met goudkleurige schoenen speelde – inderdaad een stuk gezetter. Vooraf beklaagde hij zich evenwel over het gezeur betreffende zijn gewicht. ,,Ik ben op mijn ideale gewicht van 88 kilo. Ik hoef geen speciaal dieet te volgen omdat ik vertrouw op de kracht van mijn benen.''

Door zijn hattrick is Ronaldo goed op weg zijn droom te realiseren: hij wil de Braziliaanse topscorer aller tijden worden. Bovenaan die lijst staat nu Pelé met 77 doelpunten. Ronaldo scoorde in 85 interlandwedstrijden 56 keer. Zondag krijgt hij de kans er tegen Chili weer wat doelpunten aan toe te voegen.

De tien Latijns-Amerikaanse landen spelen samen in één groep. De beste vier landen kwalificeren zich automatisch voor het WK. Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië staat na de winst van vannacht bovenaan. De overige kanshebbers op een plek in Duitsland zijn na zes wedstrijden: Argentinië, Chili en Paraguay.

Overigens werd gisteren bekend dat de meest beroemde Argentijnse voetballer aller tijden, Diego Maradona, binnenkort waarschijnlijk naar een speciale kliniek in het Braziliaanse São Paulo verhuist om verder af te kicken van zijn cocaïne- en eetverslaving. Sinds ruim drie weken zit Maradona tegen zijn zin maar op grond van een rechterlijk bevel in een psychiatrische verslavingskliniek in Buenos Aires.

De voormalige voetballer die royaal meer dan honderd kilo woog toen hij werd opgenomen, zou al flink zijn afgevallen. Hij mocht eergisteren voor het eerst een potje golf spelen, onder strikte begeleiding.

    • Marcel Haenen