Referendum België

Alweer een land dat een volksraadpleging wil organiseren over de Europese grondwet. Want nu vindt ook de Belgische premier Guy Verhofstadt, tevens lijsttrekker voor de Liberalen bij de Europese verkiezingen, dat er een referendum moet komen. Hij zou het een goed idee vinden dit samen met Nederland en Luxemburg te doen. Verhofstadt zei dit tijdens een verkiezingsdebat met de christen-democraat en oud-premier Jean-Luc Dehaene voor de Vlaamse radio. Dehaene keerde zich daarbij juist tegen dit instrument. ,,Je vraagt om `ja' of `neen' te zeggen over een grondwet die negen op de tien kiezers waarschijnlijk niet hebben gelezen'', zei hij. Een argument dat op Verhofstadt weinig indruk maakte. ,,Als je zo redeneert, moet je ook geen verkiezingen organiseren'', zei hij. ,,De mensen moeten de kans krijgen zich daarover uit te spreken en als democraat moet je hen juist kunnen uitleggen waarover het gaat.''

Lijsttrekker Verhofstadt is overigens niet van plan in het Europees Parlement zitting te nemen; hij zal zijn zetel onmiddellijk weer afstaan omdat hij niet van plan is zijn premierschap in te ruilen voor een plek in het Parlement. Wat wél kan, is dat hij opstapt als premier om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Zijn naam voor deze functie blijft hardnekkig circuleren. Gisteren betitelde de Franse president Chirac hem als een zeer goede Commissie-voorzitter, maar voegde er wel aan toe dat Verhofstadt bij zijn weten geen kandidaat was. Maar dat kan natuurlijk altijd veranderen. Want, zoals de geschiedenis leert, voor dit soort functies stelt men zich nu eenmaal niet te vroeg kandidaat.