Private grensbewaking VS

Een particulier bedrijf gaat een nieuw systeem voor de bewaking van de Amerikaanse grens ontwikkelen. Adviesbedrijf Accenture heeft hiertoe een order van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid in de wacht gesleept ter waarde van tien miljard dollar, zo maakte het bedrijf gisteren bekend.

Als initiatiefneemster van de zogeheten Smart Border Alliance gaat Accenture een geavanceerd systeem ontwikkelen en beheren voor de registratie van de 300 miljoen buitenlanders die de VS jaarlijks bezoeken. De overeenkomst is een van de grootste technologiecontracten die ooit tussen een marktpartij en de Amerikaanse overheid is afgesloten.

De order gaat over de ontwikkeling van een computersysteem waarmee de douane snel gegevens op kan halen over iedere bezoeker die het grondgebied van de VS wil betreden. Daarin zullen onder meer digitale foto's, inktloze vingerscans en andere biometrische gegevens van bezoekers worden opgeslagen. Bovendien vinden nu proeven plaats waarin de technologie die ook gebruikt wordt bij streepjescodes wordt toegepast.

Bij de uitwerking van de plannen werkt Accenture met een `virtuele' grens, die het mogelijk moet maken criminelen te onderscheppen zonder dat de wachttijden aan de grens toeneemen. Zo moet de douane de laatste verdedigingslinie worden bij het identificeren van bedreigingen, en niet meer de eerste.

Accenture heeft vijf jaar de tijd voor de ontwikkeling en invoering van het nieuwe systeem, dat op meer dan 400 havens en vliegvelden ingevoerd moet worden. Op 115 Amerikaanse lucht- en zeehavens functioneert sinds begin dit jaar al een computersysteem dat de binnenkomst van buitenlandse bezoekers registreert. Het adviesbedrijf gaat dit systeem overnemen en verbeteren. Daarbij werkt het bedrijf onder meer samen met computerbouwer Dell, defensiebedrijf Raytheon, telecombedrijf Sprint, automatiseerder SRA en beveiliger Titan. Met de toekenning van de opdracht aan Accenture passeert het ministerie Lockheed Martin en CSC, die in januari ook offertes hadden ingediend.