Pretpark mag niet uitbreiden

De uitbreiding van recreatiepark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek is voorlopig van de baan. De Raad van State bepaalde gisteren dat de aanleg van 230 bungalows, een hotel- en appartementencomplex, een jachthaven, een skihal, een camping en een sportboulevard niet mag doorgaan. De reden is dat de provincie Noord-Brabant en de gemeente geen milieueffectrapportage (MER) hebben laten verrichten.

Volgens de wet moet een MER worden uitgevoerd bij een toename van meer dan 250.000 bezoekers. Volgens directeur D. Lips van Libéma, waarvan de Beekse Bergen een dochterbedrijf is, trekt het park jaarlijks 600.000 bezoekers en overnachten er 350.000 mensen. De Beekse Bergen beoogde een verdubbeling van het aantal recreanten met de uitbreiding.

Lips zegt ,,overvallen'' te zijn door de uitspraak van de Raad van State. ,,Toen wij de Beekse Bergen in 1986 van de gemeenten Tilburg en Hilvarenbeek overnamen, was er al sprake van groeiende bezoekersaantallen. Wij gingen er van uit dat een milieueffectrapportage niet meer nodig was. De gemeente was dat met ons eens.''

De provincie achtte een MER niet noodzakelijk omdat de Beekse Bergen in topjaren 1,6 miljoen bezoekers had. In vergelijking daarmee neemt het bezoekersaantal na de geplande uitbreiding niet met 250.000 toe, aldus de provincie.

Met haar uitspraak komt de Raad van State tegemoet aan bezwaren van de Brabantse Milieufederatie (BMF). Directeur Lips van Libéma denkt dat het jaar vergt om de milieueffectrapportage uit te voeren. Daarna moet het bestemmingsplan opnieuw ,,in procedure'', worden genomen, hetgeen nog een jaar in beslag neemt. Hij hoopt dat de Beekse Bergen daarna kunnen uitbreiden, ,,want de belangstelling van het publiek groeit. Sinds 1986 hebben wij veel geld geïnvesteerd in de Beekse Bergen, dat een goede winstpositie heeft. Het resultaat bedroeg vorig jaar meer dan een miljoen euro.''