`Over Marokkanen wordt veel te veel gepraat'

Vier succesvolle Marokkaanse Nederlanders debatteerden gisteravond in Amsterdam over de vraag of de negatieve beeldvorming over Marokkanen aan henzelf ligt of aan de samenleving.

De titel van het debat was provocerend genoeg. Onder de kreet `Marokkanen hebben de macht!' debatteerden gisteravond in het Amsterdamse Paleis van de Weemoed vier succesvolle Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond voor een volle zaal over Marokkanen, Nederlanders en de samenleving in Nederland.

Op verzoek van de organisatie Young Urban Politics, drie jaar geleden binnen de PvdA opgericht en sinds vorig jaar op eigen benen, buigen de panelleden zich over de vraag welke positie Marokkanen binnen de Nederlandse samenleving hebben. Samira el Kandoussi, columniste van het Utrechts Nieuwsblad en medewerkster van het radioprogramma Kunststof, zet de toon: ,,Ja, wij hebben de macht. Iedereen praat en schrijft over ons'', zegt ze.

De vraag is of die stroom aan publiciteit in het voordeel of in het nadeel van Marokkaanse Nederlanders werkt. Volgens Tarik Yousif van de internetsite HallalOnline.nl is dat een kwestie van tijd. ,,Het beeld is nu te veel gericht op de Marokkanen, maar dat waait wel weer over'', zegt Yousif. ,,Eind jaren zeventig ging het over Surinamers en over een aantal jaar zal het over Polen gaan. Als je naar positieve kanten van Marokkanen in de samenleving kijkt, zie je de succesvolle Marokkaanse film, zie je een groot Nederlandse schrijver van Marokkaanse afkomst. Het negatieve beeld van Marokkanen lult zich vanzelf helemaal klem.''

Dat Marokkaanse Nederlanders vaak negatief in de belangstelling staan, komt volgens de jonge politici Rachid Jamari (lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de Partij van de Arbeid) en Ousama Cherribi (nummer 10 op de lijst van de Europese liberaal-democraten) vooral door de wijze waarop de Nederlandse samenleving naar ze kijkt. ,,De Marokkaanse gemeenschap doet op alle niveaus mee in de samenleving en is dus geslaagd. Maar je moet niet alleen naar de Marokkanen kijken, nee, naar de maatschappij in het algemeen'', stelde Jamari gisteravond. ,,Marokkanen worden gediscrimineerd en macht is een stigma'', zei Cherribi. ,,Om de stigmatiserende tendens in de samenleving te veranderen is een mentaliteitsverandering nodig.''

De discussie hierover verzandt echter snel. Het (overwegend blanke) publiek wil dat er tijdens het debat meer gesproken wordt over oplossingen voor de problemen, terwijl de Marokkaanse Nederlanders vinden dat meer praten weinig oplevert. Dat is volgens politicus Cherribi en columniste El Kandoussi ook een belangrijke redenen waarom deze groep zo weinig op dit soort debatten afkomt. ,,Over Marokkanen moet je juist geen discussie voeren, dan prikkel je ze veel meer'', vindt Cherribi. El Kandoussi is het daar helemaal mee eens: ,,Nederlanders lullen te veel. Glas in de ene hand, sigaret in de andere en maar lullen. Mijn vriendinnen komen niet naar zulke bijeenkomsten. Die weten wel hoe het zit.''

Bezoeker Nordi Malin, van Marokkaanse afkomst, had hoopvolle verwachtingen van de avond, maar verliet teleurgesteld het Paleis van de Weemoed. Van een vriendin die politicologie studeert had hij over het debat gehoord. ,,Ik loop wel vaker geïrriteerd naar huis. Er wordt te veel gestigmatiseerd en te weinig gekeken naar de vraag waarom er problemen zijn en naar wat oplossingen zouden kunnen zijn.'' Organisator Sanne van Osnabrugge van Young Urban Politics (YUP) is desondanks zeer tevreden over de avond. ,,Het was een volle bak en mensen hebben met elkaar gepraat. Daar leren ze van en zo wordt de wereld groter.''

    • Maaike Looijen