Oproep Britse moslims

De Britse Moslimraad maakt zich zorgen over een lage opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgende week. In een open brief waarschuwen de moslimleiders dat een lage opkomst de extreem-rechtse British National Party (BNP) in de kaart zal spelen. ,,De opkomst van de extreem rechtse partijen vormt een gevaarlijke bedreiging voor onze gemeenschap'', aldus de Moslimraad. Woordvoerder Phil Edwards van de BNP noemt de brief van de Moslimraad ,,een gevaar voor de democratie''. ,,Zij bedreigen het democratisch proces door te proberen mensen zo te beïnvloeden, dat zij tegen een partij stemmen die de doelen en aspiraties van de autochtone bevolking van dit land steunen'', aldus Edwards.

In 1999 was de opkomst bij de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië het laagst in het hele EU: 24 procent. De BNP kreeg toen geen zetel.