Ontvoerders Irak: druk op Italië

Aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Rome is opnieuw een videoboodschap uitgezonden waarin de drie Italianen te zien zijn die sinds 13 april in Irak worden gegijzeld.

Het Arabische satelliettelevisiestation Al-Jazira toonde gisteren recente opnames van de Italianen. In een begeleidend schrijven riepen de ontvoerders, die zich de Groene Brigade noemen, de Italianen op om te demonstreren tegen president Bush en tegen premier Berlusconi.

De video zou op 31 mei zijn opgenomen. Eén van de drie Italianen, Salvatore Stefio, zegt in de video: ,,We zeggen de regering, de paus, de katholieke kerk en onze families dat we tot nu toe buitengewoon zijn behandeld en dat het goed met ons gaat.''

De drie zien er beter uit dan op een videoboodschap van 26 april. Ze zijn geschoren en dragen westerse in plaats van traditionele Arabische kledij.

Fractieleider Sandro Bondi van Forza Italia constateert in een reactie dat de ,,ontvoerders aan de vooravond van de Europese verkiezingen de politieke agenda proberen te bepalen'', net zoals dat in Spanje is gebeurd met de aanslag van Madrid op 11 maart, vlak voor de verkiezingen.

Ook vanuit de oppositie wordt afkeurend gereageerd op de poging van de terroristen om opnieuw een demonstratie af te dwingen.

Op 29 april demonstreerden ruim 5.000 Italianen op verzoek van de ontvoerders, maar dat leidde niet tot de vrijlating van de drie gijzelaars.

Nu heel Rome door tienduizend soldaten wordt beveiligd, bussen worden omgeleid, straten zijn afgezet en het luchtruim is geblokkeerd in afwachting van de komst van George Bush, morgen, laten de ontvoerders hun nieuwe eis horen. Een eis die zelfs al voor hij was gesteld was ingewilligd, omdat zowel autonomen als vredesactivisten al lang hebben aangekondigd morgen tegen Bush en voor de vrede te demonstreren.

De Amerikaanse president bezoekt de trouwe bondgenoot Berlusconi aan de vooravond van de herdenking van de invasie van de Amerikaanse troepen zestig jaar geleden in Normandië.

De Amerikaanse president zal morgen op een geheim tijdstip en op een geheime plek landen en achtereenvolgens paus Johannes Paulus II, de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi en premier Silvio Berlusconi bezoeken. In de loop van zaterdag vertrekt Bush naar Parijs.

    • Bas Mesters