OM NAAR UIT TE KIJKEN

FILM

Harry Potter en de gevangene van Azkaban

Harry's schouders zijn iets breder en zijn blik is iets brutaler in het derde boek van J.K. Rowling over de tovenaarsleerling, dat werd verfilmd door de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron, die twee jaar geleden succes oogstte met Y Tu Mamá También en daarom goed overweg zou kunnen met Potter als puber. De beroemde leerling van Zweinstein krijgt dit keer te maken met een weerwolf, een zwarte hond, griezelige dementors en nieuwe feiten over zijn ouders. Hulp komt onder meer in de vorm van de hippogrief Scheurbuik, een kruising tussen een paard en een adelaar die prachtig uit de computer is gekomen. Nieuwe leraren op Zweinstein worden gespeeld door David Thewlis en Emma Thompson. Michael Gambon vervangt Richard Harris als professor Albus Perkamentus. Timothy Spall is de rat Schurfie. Gary Oldman speelt Sirius Zwarts, de gevangene die uit Azkaban ontsnapt.

Regie: Alfonso Cuarón. Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane. In 151 bioscopen. Nederlandse nasynchronisatie: Trevor Reekers, Eveline Beens, Adriaan van Veldhuizen, Karin Bloemen, Laus Steenbeeke, Fred Delfgaauw, Hetty Heyting. In 151 bioscopen.

HOLLAND FESTIVAL

Children of Herakles

Op de openingsavond van het Holland Festival in de Beurs van Berlage, toont regisseur Peter Sellars zijn vluchtelingendrama Children of Herakles, een moderne bewerking van Euripides' politieke tragedie uit 429 v. Chr., met in de bijrollen bewoners van een Amsterdams asielzoekerscentrum. De avond begint met een toespraak van, en debat met Ruud Lubbers, hoge commissaris van de vluchtelingen bij de VN.

4, 5, 8 en 9 juni Beurs van Berlage, Adam. Holland Festival t/m 27 juni. Inl 020-5535100 of www.hollandfestival.nl.

OPERA

Rêves d'un Marco Polo

In Rêves d'un Marco Polo van de jonggestorven Canadese componist Claude Vivier (1948-1983) smeden regisseur Pierre Audi en dirigent Reinbert de Leeuw diens `opéra rituel de mort' Kopernikus aanéén met een zestal korte werken. In de sterk ritmische, indringende muzikale taal van Vivier, is de invloed van zijn reizen naar Azië onmiskenbaar. De voorstelling eindigt net als Viviers eigen leven met een lustmoord. De Leeuw dirigeert het Asko en Schönberg Ensemble.

4, 8, 9, 11 en 12 juni in de Gashouder, Amsterdam. Res 020-6255455.

BEELDENDE KUNST

World Wide Video Festival

In Post CS, het voormalige TPG-gebouw naast het Amsterdamse station, gaat volgende week het 21ste World Wide Video Festival open. Elf dagen lang zullen hier video's gepresenteerd worden van ruim tachtig kunstenaars uit dertig landen, onder wie Andy Warhol, Pierre Huyghe, Aernout Mik, Harun Farocki en Sebastián Díaz Morales. Te zien is o.m. de expositie Double Vision over de unieke rol in de mediakunst van dubbele of driedubbele projecties. Verder talkshows, performances en muziekoptredens.

10 t/m 20 juni in Post CS, Amsterdam. Dag 11-24u. Inl: www.wwvf.nl of 020-4207729.

DANS

Sasha Walz

Op het Holland Festival is dit jaar relatief veel dans te zien, om te beginnen Insideout van de Duitse choreografe Sasha Waltz. Pure dans is het zeker niet; eerder een theatrale installatie. Het publiek loopt rond in een stellage en komt de dansers en performers tegen in talrijke intieme hokjes en een koelcel.

11-16 juni Docklands, Neveritaweg 15, Amsterdam-Noord. Inl 020-5307110

POP

Sufjan Stevens

Op het eerste gehoor past de Amerikaanse zanger Sufjan Stevens in de omfloerste lofi-sfeer van Elliott Smith en Bonnie `Prince' Billy. De kracht van Sufjans overwegend akoestische liedjes schuilt in de vanzelfsprekendheid waarmee hij de luisteraar zijn intieme wereld binnen lokt.

6 juni 16u Paradiso, Amsterdam res 020-6264521.