Moskou valt boos uit naar Georgië

Rusland en Georgië hebben elkaar gisteren de mantel uitgeveegd naar aanleiding van de spanningen rond Zuid-Ossetië.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf gisteren een verklaring uit waarin Georgië werd verweten onverantwoorde risico's te hebben genomen toen het maandag soldaten stuurde naar de grens met Zuid-Ossetië, de Georgische regio die zich ruim tien jaar geleden onafhankelijk verklaarde. Rusland steunt de separatisten van Zuid-Ossetië. De Georgische soldaten moesten maandag verhinderen dat soldaten van een Russische vredesmacht op de grens vier Georgische politieposten ontmantelden. De ,,provocatieve'' en ,,destabiliserende'' daad van Georgië, aldus de Russische verklaring, had ,,geweld en bloedvergieten'' kunnen uitlokken, hetgeen ,,volledig voor rekening van de Georgische kant zou zijn geweest''.

Moskou stelde bovendien dat de regering in Tbilisi voor de actie door de VS opgeleide Georgische soldaten had ingezet ,,die worden geacht te worden gebruikt voor de strijd tegen het internationale terrorisme'' en niet tegen separatisten.

Georgië antwoordde direct bij monde van premier Zoerab Zjvania, die zei dat ,,onze Russische collega's moeten beseffen dat de zaak het grondgebied van Georgië betreft, en niet een of andere autonome republiek van de Russische Federatie''. ,,We kunnen controleposten opzetten als we dat nodig achten. Georgië is een soevereine staat en heeft het recht actie te ondernemen om de wet op zijn eigen grondgebied te handhaven, net zoals Rusland en andere landen dat doen'', aldus de premier.

Ook president Michail Saakasjvili mengde zich in het debat. Hij bestempelde de Russische verklaring als ,,belangeloos'' omdat die was opgesteld door ,,kleine apparatsjiks van het [Russische] ministerie''. ,,Wat essentieel is wordt beslist op het hoogste niveau, dat van de presidenten van beide landen, en op het niveau van de presidenten is alles in orde en wordt alles begrepen'', zo zei hij. Saakasjvili heeft eerder al de voortreffelijkheid van zijn relaties met zijn Russische collega Poetin onderstreept.

Het Russische parlement, de Doema, nam gisteren unaniem – met 437 tegen nul stemmen – een verklaring aan waarin Georgië werd veroordeeld wegens ,,het machtsvertoon'' jegens Zuid-Ossetië.