Minder winst BAM

Bouwconcern BAM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de winst 4,1 miljoen euro, tegen 9,3 miljoen euro in 2003. Het verschil is toe te schrijven aan de verkoop van baggerdochter Ballast HAM Dredging aan Van Oord. De omzet van BAM bleeft nagenoeg gelijk op 782 miljoen euro.

BAM, het grootste bouwbedrijf van de Benelux, presenteerde vanochtend voor het eerst kwartaalcijfers. Daaruit bleek dat de baggerdivisie, die vorig jaar in dezelfde periode nog 10,3 miljoen euro winst inbracht, de eerste drie maanden van dit jaar 4 miljoen euro kostte. BAM heeft een belang van ongeveer eenvijfde van de aandelen in het baggerbedrijf gehouden en heeft daarom financieel last van de reorganisatiekosten.

Het eerste kwartaal kent bij de meeste bouwbedrijven traditioneel de laagste omzet. In de winter wordt er doorgaans minder gebouwd. De eerste drie maanden vertegenwoordigen 20 procent van de totale omzet, volgens het bouwbedrijf.

De sector bouw en vastgoed heeft nog steeds last van onvoldoende nieuwe bouwopdrachten. Sinds het bekend worden van de bouwfraude in 2001 klagen Nederlandse bouwers dat de overheid angstig is om nieuwe projecten op te starten en met de bouwbedrijven te overleggen over nieuw werk. Bovendien zouden bouwers onderling feller concurreren.