Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

`Michelangelo was autist en leed aan Asperger-syndroom'

Was de Italiaanse kunstenaar Michelangelo di Ludovico Buonarotti, schepper van de David, de Pieta en de schilderingen in de Sixtijnse kapel, een autist? De psychiaters Muhammad Arshad en Michael Fitzgerald, beide werkzaam bij het Trinity College in Dublin, menen van wel en publiceerden in het laatste nummer van the Journal of Medical Biography een artikel waarin ze proberen aan te tonen dat de grootste kunstenaar van de hoog-Renaissance leed aan het syndroom van Asperger.

Ter onderbouwing wijzen ze op Michelangelo's egocentrische karakter en zijn overgevoeligheid. Michelangelo (1475-1564) zou niet in staat zijn geweest vriendschappen te onderhouden. Hij was eenzelvig, humeurig, achterdochtig en bang voor concurrentie. Hij zou zich mondeling slecht hebben kunnen uitdrukken. Hij was dol op geld en gefixeerd op zijn werk en had nauwelijks andere interessen. Zijn sociale en communicatieve vaardigheden zouden ondermaats zijn geweest, hij was ruw in de omgang, beledigend. Hij wilde alles controleren. Verlies van controle leidde tot grote frustaties. bij Michelangelo.

De twee medici citeren uit Michelangelo's vaak depressieve gedichten en brieven, uit biografieën en verslagen van tijdgenoten. Als ,,typisch voor zijn autistische aard'' omschrijven ze een verzoek dat Michelangelo deed aan paus Julius II, voordat hij aan zijn werk in de Sixtijnse kapel begon. ,,Ik zal beter en met meer ijver werken als ik niet zo veel aan mijn hoofd heb.'' In zijn familie bestond grote interesse in wiskunde en rekenen. De schrijvers noemen ook dit een aanwijzing autisme.

Kunsthistorici hebben de hypothese meteen verworpen. Zo stelt James Hall, schrijver van Michelangelo en de heruitvinding van het menselijk lichaam, dat de kunstenaar niet autistisch kan zijn geweest, omdat hij zich meer dan tachtig jaar zeer precies heeft uitgedrukt, als beeldhouwer, als schilder en zelfs als poëet.

Wat de hypothese ook in een ander daglicht stelt is dat Fitzgerald het syndroom van Asperger al vaststelden bij Newton, Einstein, Socrates, Darwin, en in minder ernstige vorm bij een groot aantal andere kunstenaars en denkers.