Legendarische operazanger

De Bulgaarse operazanger Nicolai Ghiaurov, die gisteren na een hartaanval in een ziekenhuis bij het Italiaanse Modena op 74-jarige leeftijd overleed, was een van de belangrijkste bassen in het na-oorlogse tijdperk. De wereldberoemde Ghiaurov had een zeer krachtige en buitengewoon weelderige en wendbare stem. Hij trad op in de belangrijkste operahuizen en maakte legendarische plaatopnamen, zoals die van het Requiem van Verdi in 1963, samen met Elisabeth Schwarzkopf, Christa Ludwig en Nicolai Gedda o.l.v. Carlo Maria Giulini. In ons land trad Ghiaurov, de echtgenoot van de al even befaamde Italiaanse sopraan Mirella Freni, slechts enkele keren op. In 1994 zong hij tijdens de Kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest op indrukwekkende wijze de rol van de huurmoordenaar Sparafucile in de derde akte van Verdi's Rigoletto. Dirigent was Riccardo Chailly, die als 24-jarige een plaatopname had gemaakt van Rossini's Guillaume Tell met onder anderen Ghiaurov en Freni. Vorig jaar zong Ghiaurov nog overtuigend en ontroerend tijdens de Matinee op de Vrije Zaterdag in Iris van Mascagni.

Nicolai Ghiaurov werd op 13 september 1929 geboren in het Bulgaarse Velingrad en studeerde zang aan het conservatorium van Sofia en in Moskou. Hij won operaconcoursen in Warschau en Parijs voor hij in 1955 debuteerde bij de Sofia Nationale Opera als Don Basilio in Rossini's Il barbiere di Siviglia. Vervolgens maakte Ghiaurov een enorme internationale carrière: Moskou, Wenen, Parijs, Londen, Milaan, New York.

Grote rollen van Ghiaurov waren Mephistophélès in Gounod's Faust, Filips II in Verdi's Don Carlo, de titelrollen in Mozarts Don Giovanni en Moesorgski's Boris Godoenov. Tenor Plácido Domingo zei dat met de dood van Ghiaurov ,,de muziekwereld een grote ster heeft verloren''. En volgens een Italiaanse muziekcriticus was zijn stem zelfs mooi wanneer hij sprak.

Voor Bulgarije is de dood van Ghiaurov een enorme schok, zei Hristina Angelakova, de directeur van het Bulgaarse opera- en balletgezelschap. ,,We waren bezig met de voorbereiding voor de viering van zijn vijftigjarig podiumjubileum, volgend jaar.'' De Bulgaarse president Georgi Parvanov zei: ,,Het operapodium van de wereld wordt leeg.''

    • Kasper Jansen