Godett en Komproe slachtoffer `leugens'

Scheidend minister-president Mirna Louisa-Godett van de Nederlandse Antillen heeft gisteren, op de laatste dag van haar premierschap, de in april afgetreden minister van Justitie, Ben Komproe, in bescherming genomen. Komproe, tegen wie strafrechtelijk onderzoek loopt wegens corruptie, is volgens Louisa-Godett het slachtoffer van leugens van onder meer het openbaar ministerie.

Justitie deed eerder deze maand huiszoekingen in de cel van de voor drugshandel en witwaspraktijken veroordeelde bordeelhouder Giovanni van I., zijn veroordeelde advocaat Lesly F. en adviseur van de Frente Obrero Liberashon (FOL), Nelson Monte. Later volgden huiszoekingen bij Komproe en zijn ambtelijk adviseur. Die onderzoeken leverden aanwijzingen op van corruptie- en omkooppraktijken waarbij Komproe betrokken was.

Komproe moest aftreden nadat gebleken was dat hij ervoor gezorgd had dat Monte, die sinds vorig jaar in voorarrest zit op verdenking van corruptie, niet in de gevangenis, maar in een ziekenhuis verbleef. ,,Komproe had vertrouwen in zijn team, maar dat team bleek onbetrouwbaar'', aldus Louisa-Godett gisteren tegenover het persbureau ANP.

Ze had wel kritiek op de Nederlandse minister T. de Graaf (Koninkrijksrelaties, D66). Ze vindt hem arrogant. ,,Hij houdt niet van tegenspraak en is gewend om te bepalen wat er precies moet gebeuren. Daar zou iemand hem toch eens op moeten wijzen.''

Louisa-Godett kondigde woensdag ook aan dat zij de ontslagbrief van de huidige regering niet zal ondertekenen. ,,Onze partij is gedwongen om af te treden door een leugen. Als ik dan onderteken, lieg ik ook. Tegen het volk'', zegt ze in het Antilliaans Dagblad. Ze werd vorig jaar augustus premier nadat haar broer, Anthony Godett, de beoogde kandidaat voor die post, niet kon aantreden omdat hij verdacht werd van corruptie. Daar is hij inmiddels voor veroordeeld. Volgens Louisa-Godett zijn meerdere familieleden omstreden. ,,Mijn man, statenlid Johnny Louisa, is ervan beschuldigd, banden met de maffia te hebben en mijn dochter werd gearresteerd in de Postfraude-zaak.''