`Glaxo hield gegevens over medicijn achter'

De Britse medicijnenfabrikant GlaxoSmithKline is aangeklaagd wegens achterhouden van cruciale gegevens over zijn antidepressivum Paxil. De zaak is gisteren aangebracht door openbaar aanklager Spitzer van de staat New York. Volgens hem blijkt uit interne studies van GlaxoSmithKline dat kinderen die Paxil slikken meer zelfmoordneigingen hebben. Het concern heeft geweigerd dit aan artsen te melden, aldus Spitzer. De aanklager beschikt over een document van het concern waarin staat dat de verspreiding van deze gegevens goed gemanaged moet worden om ,,eventuele negatieve commerciële gevolgen te minimaliseren''. In 2002 werden in Amerika 2,1 miljoen Paxil-recepten voor kinderen uitgeschreven. In Groot-Brittannië is Paxil vorig jaar afgeraden voor gebruik onder de 18. Paxil wordt in Nederland verkocht als Seroxat, een bekend antidepressivum. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft begin december tot voorzichtigheid gemaand bij het voorschrijven aan kinderen van anti-depressiva als Seroxat.

De zaak in New York kan als breekijzer dienen in een kwestie die langer speelt: de eenzijdige informatie over medicijnen. Farmaceutische bedrijven doen jaren onderzoek aan een medicijn en kennen de voor- en nadelen. Maar artsen krijgen niet altijd alle feiten te horen. Dat bleek eind vorig jaar uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Artsenbezoekers, die veel invloed hebben op voorschrijfgedrag van artsen, melden niet altijd bijwerkingen of gebruiksinstructies.