GALERIESELECTIE

Beeldhouwers

Loerakker Galerie organiseert een groepstentoonstelling met beeldhouwers om de aandacht te vestigen op het nieuwe beeldenpark Anningahof. Aan dit vijf hectare grote park aan de rand van Zwolle is de afgelopen drie jaar gewerkt. Er zijn vijvers gegraven, oude bomen geplant en wilde bloemen gezaaid. In deze omgeving zullen figuratieve en abstracte beelden van kunstenaars als Thom Puckey, Paul de Reus, Louise Schouwenberg en Elisabeth Stienstra komen te staan. In Amsterdam is alvast een voorproefje te zien.

Tentoonstelling van beeldhouwers. 5 juni t/m 10 juli in Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, Amsterdam. Wo t/m za 13-17u30.

Lajos Geenen

Het fotowerk van Lajos Geenen balanceert op de scheidslijn van geloofwaardig realisme en kunstmatige enscenering. In de serie Preliminary zien we een vrouw op steeds een andere zonovergoten straathoek. Ze is zich van geen toeschouwer bewust en aan haar houding is te zien dat ze op het punt staat iets te doen. Maar wat, dat blijft een raadsel. Het lijkt of Geenen haar van een afstandje heeft gadegeslagen. Daar staat tegenover dat de compositie van de foto's weloverwogen lijkt te zijn.

Preliminary series, foto's van Lajos Geenen. 5 juni t/m 4 juli in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Maria Roosen

De laatste solotentoonstelling van Maria Roosen in Galerie Fons Welters dateert alweer uit 1996. De afgelopen jaren maakte de kunstenaar vooral werk voor de openbare ruimte, zoals de spiegelbollen in de tuin van Museum Boijmans Van Beuningen. Op haar nieuwe tentoonstelling Met laat Roosen een groot aantal nieuwe werken zien, waaronder een serie handgebreide schapenwollen zonnebloemen, een toiletpot bekleed met jachttaferelen en drie glazen penissen aan een touwtje.

Met, nieuw werk van Maria Roosen. T/m 17 juli in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Gil & Moti

De Israëlische kunstenaars Gil Nader en Moti Porat vormen sinds hun eerste ontmoeting op de kunstacademie van Jerusalem, tien jaar geleden, samen het duo Gil & Moti. Als onderdeel van een kunstperformance trouwden ze in 2001 met elkaar op het Rotterdamse gemeentehuis. Nu hebben ze besloten om, als politiek statement, verliefd te worden op een Arabische jongen. Het eerste deel van dit project, Letters to Laylah, is te zien in galerie Mirta Demare en bestaat uit dertien brieven, geschilderd op houten panelen.

Gil & Moti: `Letters to Laylah'. 6 juni t/m 25 juli in galerie Mirta Demare, Blekerstraat 10, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

Light the fuse!

Zouden kunstenaars een ziekere geest hebben dan andere mensen? Je begint, na het zien van de tekeningententoonstelling Light the fuse! in de Utrechtse Flatland Gallery, haast te geloven van wel. Voor deze expositie, die inspeelt op de Tekeningenzomer in het nabijgelegen Centraal Museum, nodigde kunstenaar Jans Muskee zes collega's uit, onder wie Paul de Reus, Barend van Hoek en Jans Muskee. Zij brachten in totaal 36 tekeningen in, en daar zitten veel lugubere en perverse scènes tussen.

`Light the fuse!', tekeningententoonstelling. T/m 26 juni in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 13-17u.

En verder

Foto's van John Riddy t/m 26 juni in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; beelden van Thom Puckey en schilderijen van Gijs Frieling t/m 26 juni in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; foto's van Robert Lebeck t/m 14 juli in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam; sieraden van Iris Eichenberg t/m 24 juni in Galerie Louise Smit, Prinsengracht 615, Amsterdam; tekeningen van Ed Pien t/m 20 juni in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; sculpturen en tekeningen van Arjanne van der Spek t/m 20 juni in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem; video van Julika Rudelius t/m 27 juni in Marres, Capucijnenstraat 98, Maastricht; sculpturen en collages van Lidy Jacobs t/m 27 juni in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.