Frankrijk: machtig, maar niet geliefd

Frankrijk is het machtigste land in Europa, zeggen Nederlandse bedrijfsdirecteuren, maar de Franse Europese politiek geniet heel wat minder aanhang.

Als het gaat om het vertrouwen in de totstandkoming van verstandig Europees beleid, zetten Nederlandse managers Frankrijk niet hoger dan een tiende plaats, blijkt uit een onderzoek in het nieuwste nummer van Forum, het blad van werkgeversorganisatie VNO-NCW, onder 204 directeuren van Nederlandse bedrijven.

Van de bestuurders zette 58 procent Frankrijk bovenaan hun ranglijst van de machtigste Europese landen. Duitsland, dat in 1999 bij een vergelijkbaar onderzoek nog bovenaan stond, is nu nummer twee. Daarna komen het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje.

Maar zo machtig als Frankrijk is in de beleving van Nederlandse directeuren, zo laag staat het land op de lijst van lidstaten waarin Nederlandse directeuren vertrouwen hebben bij de totstandkoming van verstandig Europees beleid. Hier staat Duitsland bovenaan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, met Nederland op een derde plaats. Ook andere noordelijke landen staan hoog: Zweden op vier, Denemarken staat op vijf, Finland komt op zes. Frankrijk staat op de tiende plaats.

Zelf gaan de managers zeker stemmen op 10 juni. In 1999 kwam 80 procent opdagen, nu zegt 90 procent te komen stemmen, zo blijkt uit Forum. Favoriet zijn VVD (40 procent) en CDA (22 procent). Overigens weet 18 procent nog niet op wie hij/zij over een week gaat stemmen. Dat was in 1999 in deze fase van de verkiezingstrijd overigens nog 43 procent.

Maar al komen de directeuren massaal stemmen, de verkiezingen voor de Tweede Kamer en de gemeenteraden vinden zij toch belangrijker dan de Europese verkiezingen. Eén van de 204 ondervraagden wist precies hoeveel zetels het nieuwe Europees Parlement krijgt (732 leden), maar bijna de helft had géén idee.

schraven: pagina 17