Financiën pakt vrijplaatsen belasting aan

Staatssecretaris Wijn (Financiën) trekt tien miljoen euro uit om de zogenoemde belastingvrijplaatsen (onder meer woonwagenkampen) aan te pakken. Bij het innen van belastingen in deze vrijplaatsen zal de hulp van `breekteams' (politie, justitie, deurwaarders, sleutelsmeden) worden ingeroepen. Dit heeft Wijn vanmorgen in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

De staatssecretaris maakt tevens een einde aan de mogelijkheid dat belastinginspecteurs afspraken maken die buiten de wet omgaan. De medewerkers van de Belastingdienst krijgen een instructie waarin staat welke afspraken die nu nog gelden, maar tegen de wet (contra legem) zijn, niet worden voortgezet.

Het actieplan dat Wijn vandaag presenteert volgt op een eigen onderzoek bij de Belastingdienst. Dat leverde ruim vijfhonderd meldingen op van medewerkers over afspraken waarmee mogelijk iets mis is. Volgens Wijn is een deel van die afspraken niet of niet geheel `in lijn met het recht'. Ook zijn er gevallen gemeld waarin de belastinginspecteur weliswaar in strijd met de wet handelde, maar een zo goede oplossing vond, dat de wet daarop wordt aangepast.

Het onderzoek gebeurde naar aanleiding van een afspraak die de fiscus bleek te hebben met bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. Die kwam er op neer dat ondernemers slechts 3 procent belasting betaalden over hun brutowinst. Normaal geldt een tarief van 35 procent.

In een debat met de Tweede Kamer maakte Wijn in maart melding van nog meer van dergelijke afspraken met woonwagenbewoners en andere probleemgroepen. De Belastingdienst durfde vaak de belasting in dat soort vrijplaatsen niet te innen uit angst voor geweld. Behalve voor sommige woonwagenkampen geldt dat volgens het onderzoek ook voor een aantal belwinkels en illegale uitzendbureaus.

Volgens Wijn is niet aan te geven hoeveel geld de fiscus door de contra legem-afspraken is misgelopen. Bij de woonwagenkampen zou de afgelopen vijf jaar zo'n 28 miljoen euro aan belastingen niet zijn geïnd.

In totaal neemt Wijn 22 maatregelen om te voorkomen dat er afspraken worden gemaakt die tegen de regels ingaan of dat gelijke groepen belastingplichtigen verschillend worden behandeld. Zo trekt de staatssecretaris 10 miljoen euro uit om de invordering van belastinggeld te verbeteren. Verder wordt gekeken of de Belastingdienst meer wettelijke bevoegdheden moet krijgen, worden ondernemers verplicht meer formulieren in te vullen en wordt een verplichte automatische incasso voor de motorrijtuigenbelasting voor kwartaalbetalers mogelijk gemaakt.

INTERVIEW WIJN: pagina 18