Europa verkopen in arme wijk

De campagne voor de Europese verkiezingen is in volle gang. Vandaag: europarlementariër Jules Maaten (VVD) bezoekt een Rotterdamse probleemwijk.

,,Hier barstte de bom'', zegt de Rotterdamse winkelier Rob Karman. Hij doelt op de dag dat zijn zaak werd overvallen. De winkel in de Zwart Janstraat, gelegen in de Rotterdamse wijk Oude Noorden, staat boordevol met vazen, lampen, fotolijstjes, glazen. Maar de overvallers waren uit op de kassa. ,,Het was hier echt wild-west aan het worden'', zegt Karman.

Jules Maaten (43), europarlementariër voor de VVD, luistert naar de winkelier. ,,Gaat het nu beter?'', informeert hij. ,,De straat is veiliger, ik hoop alleen dat ik nu niet hoef te sluiten omdat het economisch niet best gaat'', zegt Karman. ,,Kan u in Europa niet zorgen dat de belasting omlaag gaat?''

Maaten is op campagne. In het Oude Noorden probeert de VVD-lijsttrekker de bewoners warm te krijgen voor de Europese parlementsverkiezingen op 10 juni. Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement, in 1999, hield de VVD uitsluitend partijbijeenkomsten met de politieke kopstukken. `De straat op', is nu de opdracht. Luisteren wat mensen dwars zit.

Het Oude Noorden was tot voor kort een van de onveiligste buurten van Rotterdam. Een oude achterstandswijk, veel werklozen, hangjongeren, overlast van Marokkaanse en Antilliaanse bendes èn zwerfvuil. Na de inbraak in het Noordergeschenkenhuis luidden de winkeliers de noodklok. Met succes. Brussel gaf geld uit de regionale subsidiepot, de gemeente trok de beurs open en ook winkeliers legden geld bij. Nu patrouilleren dagelijks vier particuliere veiligheidsagenten door de Zwart Janstraat. Ook werden afspraken gemaakt met justitie en politie over wat te doen met de daders. Scholen, ouders, jeugdwerkers, iedereen werd erbij betrokken.

,,Het is veiliger dan drie jaar terug'', zegt Karman tegen Maaten. ,,Maar ik heb nog steeds een stuk hout achter de toonbank staan.'' Nu vecht de winkelier dagelijks om in de economisch zware tijd het hoofd boven water te houden. Nee, met de Europese verkiezingen is hij niet bezig. Hij probeert te overleven met z'n werk, op een voortijdig pensioen zit hij niet te wachten. ,,Europa is wel heel belangrijk'', zegt ondernemer Van Dongen van elektronicazaak Correct, ,,want we krijgen er centjes van''.

Het groepje lokale VVD'ers trekt verder – naar Cineac Noord, een televisiestation van buurtbewoners enkele straten verderop. ,,Met het Stabiliteitspact voor de euro hoef je hier natuurlijk niet aan te komen'', zegt Maaten terwijl hij door de nabijgelegen Zaagmolenstraat loopt. Geen verkiezingsaffiches aan de muren, enkel een neontekst van de kunstenaar Willem de Kooning (`Terwijl ik naar bed gaat, denk ik aan de Zaagmolenstraat') en lachende Surinamers op een terras (,,Hé, hoog bezoek'').

,,In deze wijk zijn geen mooie gelikte verhalen te vinden, maar het is wel goed dat mensen zien wat er met Europees geld gebeurt'', zegt Maaten als hij binnenstapt bij Cineac Noord. Hij gaat al veel langer de wijk in, ook voor de `revolutie' van Pim Fortuyn. ,,Sinds Maaten vijf jaar geleden in het Europees Parlement gekozen zit, zien we hem regelmatig'', zegt Maarten van de Donk, VVD'er bij de lokale deelgemeente Noord. Maar in de VVD is hij een uitzondering.

In het Europees Parlement gaat Maaten op de bres om onzinnige Europese wetten tegen te houden, zoals het verbod van chocoladesigaretten. Hij zet zich ook in voor burgers die een beroep op hem doen, variërend van middenstanders die problemen hebben met de export van hun producten tot Nederlanders die in het buitenland gevangen zitten.

,,Hoeveel etnische groepen zijn hier actief?'', informeert hij als eindredacteur Wim van Cineac Noord hem een programma van buurtbewoners laat zien. ,,Heel veel'', zegt deze. Er werken zo'n twintig vrijwilligers mee aan het project dat ongeren een duwtje moet geven op weg naar een echte baan. Dat is lastig want 30 procent in de wijk kan niet lezen of schrijven. ,,Houdt onze subsidie op nu de Tjechen en Polen bij Europa zijn?'', vraagt hij plots bezorgd.

Even later stapt Maaten in de auto, op weg naar Eindhoven. Daar, In hotel Dorint, geeft de VVD het startschot voor de Europese campagne. Ook hier staan banen en pensioenen hoog op het programma. ,,Er mogen niet nog meer banen naar Azië en Amerika verdwijnen'', houdt Maaten de zaal voor. Minder regels, meer banen èn ontpolderen, is het antwoord van de VVD.

,,Het is vooral belangrijk dat we deze keer zoveel mogelijk VVD'ers naar de stembus krijgen'', zegt de campagneleider. ,,Een debacle als de vorige keer (29 procent, red.) mogen we niet meer meemaken.'' Maaten is optimistisch. ,,Ik merk meer betrokkenheid, meer dan 40 procent moet lukken.''

    • Michèle de Waard