EU eist van Zwitsers heffing op spaargeld

De Europese Unie eist dat Zwitserland de regeling voor belastingheffing op spaargeld van EU-ingezetenen volgens plan op 1 januari 2005 invoert. Volgens eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) kunnen de Zwitsers een mogelijk referendum over de kwestie niet als excuus gebruiken voor vertraging.

Bolkestein kreeg gisteren tijdens een bijeenkomst van EU-ministers van Financiën mandaat om binnen twee weken via gesprekken met Bern de garantie te krijgen over de ingangsdatum van 1 januari 2005. Volgens de EU-regeling voor spaargelden gaan de meeste EU-lidstaten vanaf die datum informatie uitwisselen over spaargelden van EU-ingezetenen, die hun spaargeld elders hebben ondergebracht. België, Oostenrijk en Luxemburg gaan bronbelasting heffen (oplopend van 15 procent in 2005 tot 35 procent in 2011) en kunnen zo hun bankgeheim behouden. Met derde landen als Zwitserland, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino is afgesproken dat ook zij bronbelasting zullen heffen. Ook de Nederlandse Antillen, Aruba en Britse gebieden (o.a. Kanaaleilanden) doen mee. Driekwart van de opbrengst gaat naar het land van de EU-ingezetene.

De EU-ministers stelden vast dat deze landen de vereiste ,,equivalente'' maatregelen nemen voor de behandeling van spaargeld.

Vorige maand maakte de Zwitserse president Deiss duidelijk dat zijn land de invoerdatum van 1 januari 2005 niet haalt wegens een mogelijk referendum. Na de behandeling van de spaargeldwet door het Zwitsers parlement komende herfst hebben burgers nog drie maanden de tijd om een referendum te vragen. Minister Zalm zei uitstel van de invoerdatum met ,,enkele maanden'' niet uit te sluiten. Hij prees Bolkestein voor het ,,extreem goede werk'' van Bolkestein in de onderhandelingen met derde landen om equivalente maatregelen af te dwingen. Zulke maatregelen moeten voorkomen dat EU-lidstaten als Luxemburg oneerlijke concurrentie krijgen. Zalm verwacht een opbrengst voor de Nederlandse schatkist van 70 miljoen euro in 2006 en 100 miljoen euro in latere jaren. Daarbij gaat hij ervan uit dat er 20 miljard euro aan spaargeld door Nederlanders in het buitenland is gedeponeerd. Volgens sceptici zullen spaarders die belasting hebben ontweken door hun geld elders onder te brengen, blijven proberen de bronheffing te ontlopen via fiscale constructies. Bolkestein erkende dat fiscale juristen ,,ongetwijfeld daarover zullen nadenken''. Maar er kunnen, indien nodig ,,nadere maatregelen'' worden genomen.