Een extra campagne

Naast alle kandidaten voor het Europarlement, voert nu ook oud-PvdA staatssecretaris Rick van der Ploeg campagne. Voor zichzelf welteverstaan. Van der Ploeg, hoogleraar economie, maakte eerder bekend dat hij gesolliciteerd heeft naar de post van Eurocommissaris, die vrijkomt na het vertrek van VVD'er Frits Bolkestein. De hele PvdA staat inmiddels als één man achter de ,,dappere'' Van der Ploeg. Max den Berg, PvdA-lijsttrekker voor het Europees Parlement, wil ,,een open discussie over de kandidatuur''. ,,De strijd tussen kandidaten zou kunnen bijdragen aan een verandering van het beeld van Brussel, als zou het ondemocratische en ver van mijn bed zijn.'' Om zijn kandituur extra kracht bij te zetten heeft Van der Ploeg nu een pamflet geschreven met als titel Ik geloof in Europa. ,,We moeten in Nederland zelf ons sociaal beleid, cultureel beleid en landbouwbeleid bepalen,'' schrijft de aspirant-Eurocommissaris. Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) liet gisteren gelijksoortige geluiden horen. Vooralsnog echter gelooft het kabinet, dat een kandidaat moet voordragen, niet in Van der Ploeg.