Conflict Europa en Rusland over vlees

De Europese Unie en Rusland zijn onverwacht in een handelsconflict geraakt over de import van dierlijke producten. Moskou kondigde gisteren aan deze import uit meer dan tien EU-lidstaten te stoppen, omdat het de veterinaire certificaten niet langer accepteert. Het gaat om vlees en zuivelproducten uit onder meer Nederland, Duitsland, en Polen.

De Europese Commissie reageerde vanmiddag ,,verrast en teleurgesteld'' over de Russische aankondiging de import van dierlijke producten uit de EU te stoppen. Volgens een woordvoerder is de maatregel ,,niet gerechtvaardigd'' en voldoen de EU-producten aan alle veterinaire en gezondheidseisen. ,,Alle andere landen van de [Wereldhandelsorganisatie] WTO accepteren de certificaten'', aldus de woordvoerder. Volgens hem wil Moskou één certificaat voor de hele Europese Unie, maar dat is wettelijk niet mogelijk. De certicicaten worden verstrekt door de individuele lidstaten. De woordvoerder wees erop dat in een aantal lidstaten Russische inspecteurs aanwezig zijn om toe te zien op de veterinaire certificering.

De totale uitvoer van dierlijke producten naar Rusland bedraagt 1,3 miljard euro per jaar. Het is volgens de Commissiewoordvoeder onduidelijk welk volume wordt getroffen door de Russische handelsmaatregel. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie heeft direct contact opgenomen met de Russische autoriteiten. ,,Zulk gedrag verwacht men niet van een potentieel lid van de WTO'', aldus de Commissie-woordvoerder. Onlangs nog hadden Europese en Russische autoriteiten met elkaar over de kwestie gesproken.

De Commissie-woordvoerder wilde vanmiddag niet vooruitlopen op mogelijke tegenmaatregelen. ,,We proberen de Russen te overtuigen dat het conflict niet in hun belang is.'' Het conflict tussen de EU en Rusland komt nadat Brussel vorige maand beletselen wegnam voor toetreding van Rusland tot de WTO.