Booker komt met nieuwe boekenprijs

Nederlandse en ook Amerikaanse auteurs maken eindelijk kans op een Booker Prize. Vanaf 2005 komt er naast de traditionele `Britse' prijs een International Prize ter waarde van 60.000 pond (92.000 euro).

De nieuwe prijs, in principe bedoeld voor `a body of work' (een oeuvre), is opengesteld voor alle levende auteurs wier werk in het Engels beschikbaar is, hetzij als origineel, hetzij in vertaling. Dat hebben hoofdsponsor Man, een internationale optiemakelaar, en de Booker-stichting bekend gemaakt.

Aan de bestaande Booker-prijs met een prijzengeld van 50.000 pond (76.000 euro) kunnen alleen Engelstalige auteurs deelnemen uit de landen van het voormalige Britse koloniale rijk, zoals India, Canada, Zuid-Afrika, Australië en Ierland. Deze auteurs kunnen na dit jaar voor beide prijzen inzenden. Amerikaanse auteurs blijven uitgesloten. De twee prijzen hebben een eigen jury.

Nadat de Man Group de sponsoring van de prijs drie jaar geleden overnam, groeide de speculatie dat het de prijs wilde openstellen voor Amerikaanse auteurs. Het concern, dat grotere belangen in de Verenigde Staten heeft dan in Europa, zou zo op die markt naamsbekendheid kunnen vergroten. Dat leidde tot onrust binnen de Britse literaire wereld. Auteurs en kleine uitgevers vreesden dat `transatlantische' uitgeversconsortia als Viking Penguin en Random House hun kansen op de prijs (en een grotere afzetmarkt) dan zouden vergroten door het inzenden van Amerikaanse zwaargewichten.

De nieuwe prijs lijkt een compromis dat de Britse component van de Booker intact laat, maar het hogere prijzengeld geeft tegelijkertijd aan waar Man de prioriteit legt.

De nieuwe prijs concurreert tevens met de enige andere grote prijs voor het hele Engelstalige literatuurgebied: de Ierse Impac-prijs ter waarde van 100.000 euro, die jaarlijks door de gemeenteraad van Dublin wordt toegekend en waar Amerikanen al langer meedingen. Voor de Impac-editie 2004 zijn onder meer genomineerd Paul Auster, Jeffrey Eugenides, William Boyd en Tahar Ben Jelloun.

Voorzitter van de nieuwe, driekoppige, Booker-jury is John Carey, een hoogleraar Engelse literatuur aan de universiteit van Oxford, die eerder de jury van de `Britse Booker' voorzat. De shortlist van vijftien internationale auteurs wordt begin 2005 bekendgemaakt. De eerste winnaar wordt in de zomer van 2005 bekend.