Zalm zal EU `gehoorzamen'

Nederland zal de aanbevelingen van de Europese Commissie onverkort uitvoeren om met ombuigingen het budgettekort in 2005 onder de drie-procentsnorm van het Stabiliteits- en Groeipact te brengen. Dit heeft minister Zalm (Financiën) verzekerd tijdens een bijeenkomst van ministers van Financiën van de Europese Unie. Zalm zei vanmorgen dat het totaal aan ombuigingen voor 2005 2,5 à 3 miljard euro zal bedragen. Als gevolg van de doorwerking naar 2005 van eerder afgesproken bezuinigingen moet volgens zijn woordvoerder nog 750 miljoen euro aan extra maatregelen worden gevonden.

De `rode kaart' voor Nederland leidde gisteravond tijdens een bijeenkomst van ministers van de twaalf eurolanden niet tot verdere discussie. ,,Niemand heeft opmerkingen over Nederland gemaakt'', aldus Zalm. De aanbeveling aan Nederland zou vandaag in de voltallige Ecofin-bijeenkomst worden aangenomen. Onlangs werd een `gele kaart' van de Commissie voor Italië na protest van de Italiaanse regering opgeschort. Zalm kondigde in april voor 2004 al 2,9 miljard euro (0,6 procent van het bruto binnenlands product) aan extra ombuigingen aan om het tekort meteen onder de 3 procent te brengen. ,,Voor 2005 willen we een pakket van dezelfde orde'', zei Zalm vanmorgen.

Volgens de Europese Commissie zou het Nederlandse tekort zonder extra maatregelen in 2004 op 3,5 procent en in 2005 op 3,3 procent van het bbp uitkomen. Vorig jaar was het tekort 3,2 procent. Volgens de regels van het Stabiliteits- en Groeipact moet het deficiet uiterlijk in het jaar na de vaststelling van het excessieve tekort weer onder de drie procent komen. Dat is dus in 2005. Volgens de Europese Commissie bestaat de kans dat het budgettekort in 2004 boven de 3 procent blijft, onder meer door een negatief effect van de ombuigingen op de economische groei. Eurocommissaris Almunia (Economische en Monetaire Zaken) zei gisteren dat nog meer ombuigen in 2004 ,,in het licht van de zwakke groei contra-productief kan zijn''.