Verlies Samas door krimpen kantorenmarkt

De markt voor kantoorinrichting is fors gekrompen. De laatste drie jaar daalde de omzet van de gehele branche als gevolg van de verslechterde economische situatie met 34 procent.

Kantoorinrichter Samas is hierdoor opnieuw in de verliezen beland. Dit heeft de kantoorinrichter vanmorgen bekendgemaakt.

Het in Baarn gevestigde bedrijf leed afgelopen boekjaar, dat afliep op 31 maart, een verlies van 33,9 miljoen euro, tegen 31,4 miljoen vorig jaar. De omzet daalde vorig jaar met 17,9 procent tot 439 miljoen euro.

Samas beleefde naar eigen zeggen `een moeilijk jaar'. Voor het komende jaar verwacht het bedrijf een verdere daling van de markt. Door de zwakke economie in Duitsland en Nederland zijn er weinig nieuwe werkplekken in kantoren nodig. Samas keert dit jaar geen dividend uit.

Ondanks het verlies meldt directeur J. van der Ven ook een aantal pluspunten. Het bedrijf slaagde erin haar marktaandeel in Nederland en Frankrijk te vergroten. Verder wist de kantoorinrichter de kosten met ruim 10 procent terug te dringen.

In Duitsland legde het bedrijf de basis voor een betere samenwerking tussen de verschillende productiebedrijven. Dochter Viasit, ook een kantoormeubelenproducent, maakt geen deel uit van het nauwere samenwerkingsverband. De omzet van Viasit is uit de cijfers van de Samas-groep gehaald. De aandelen van Viasit staan nu tegen vermogenswaarde op de balans.

Naar verwachting dragen deze synergievoordelen bij aan de geplande kostenbesparing van 20 procent per jaar. De invoering van deze en andere kostenbesparende maatregelen liggen volgens Van der Ven voor op schema. Het bedrijf hoopt te profiteren van de lagere productiekosten.

De aanschaf van kantoorinrichting is zeer gevoelig voor het economisch tij. ,,Bij economische tegenwind bezuinigen mensen en bedrijven op hun kantoormeubels. Andersom is het zo dat zodra er weer geïnvesteerd wordt de kantoorinrichting voorop staat. Daar kunnen we sterk van profiteren'', verwacht Van der Ven.

De directeur is ondanks de verliezen die het bedrijf leed tevreden over het feit dat er een positieve kasstroom is gerealiseerd. Hierdoor is de schuld van het bedrijf met 22,9 procent gedaald, tot 47,5 miljoen euro.