Venezuela treurt om nederlaag van la vinotinto

Venezuela verloor gisteren het WK-kwalificatieduel tegen Chili met 1-0. Op de tribune werd veel whisky gedronken.

Voor het eerst in de geschiedenis treurde het Venezolaanse volk na een nederlaag van de nationale voetbalploeg. Wat een groots voetbalfeest had moeten worden, eindigde gisteren zeven minuten voor tijd in een anticlimax. De Chileense spits Mauricio Panilla rondde een counter doeltreffend af en besliste daarmee het kwalificatieduel voor het WK 2006. Zonder ook maar een woord uit te brengen keken de Venezolaanse toeschouwers minuten achtereen voor zich uit na de 1-0 nederlaag. De hoop dat Venezuela zich voor het eerst plaatst voor het WK leeft echter voort. Na zes duels staat het land op de vijfde plaats in de Zuid-Amerikaanse groep waar vier rechtstreekse plaatsen voor het WK te verdienen zijn.

Jaren achtereen was een nederlaag van de Venezolaanse ploeg de gewoonste zaak van de wereld. Venezuela was de dreumes van het voetbalgekke continent. Tegenstanders kwamen slechts om aan het doelsaldo te werken. Bondscoach Richard Páez Monzón zorgde drie jaar geleden voor een ommekeer. Onder leiding van de strenge oefenmeester kwam de nationale ploeg tot leven. Van het Calimero-complex werd afscheid genomen na zeges tegen Colombia, Bolivia en Uruguay. De Venezolanen konden hun ogen niet geloven toen ze zagen dat hun land na vijf duels vijf landen achter zich had gelaten. Hoewel achttien kwalificatieduels gespeeld moeten worden, werd al hardop gedroomd van het WK.

Uren voor het duel tegen Chili was het stadion Pueblo Nuevo van San Cristobal al gevuld met dertigduizend uitzinnige fans die de Venezolaanse voetballers als helden in de armen sloten. Dat de regen met bakken uit de hemel kwam kon de feestvreugde niet temperen. De wave golfde over de tribunes, vuurwerk ontplofte en rookwolken vulden de voetbaltempel. Een grote hijskraan hield een videoscherm omhoog waarop doelpunten van eerder gespeelde wedstrijden werden getoond. Elke treffer werd met gejuich begroet door de menigte. De liters bier en whisky die op de tribunes werden genuttigd, maakten de stemming nog vrolijker. Nooit eerder speelde de nationale ploeg van Venezuela in een ambiance als die van gisteren. Honderden agenten en militairen moesten de spelersbus anderhalf uur voor het fluitsignaal door een grote massa voeren.

Ondertussen vermaakten de toeschouwers zich met het uitjouwen van politici die tot het kamp van president Hugo Chavez behoren. Leuzen als ,,deze regering gaat vallen'' en ,,dit zijn de mensen die ons land naar de kloten helpen'' werden gezongen op het moment dat hoogwaardigheidsbekleders hun zitplaatsen in namen.

Op de doorweekte grasmat streed Venezuela negentig minuten lang voor de winst. In tegenstelling tot het verleden kwam Chili voor een punt naar het zuidwesten van Venezuela. De Chilenen hoopten slechts op een counter. De elf van bondscoach Páez liepen zich keer op keer stuk op de Chileense muur. Verder dan gevaarlijke afstandschoten kwam Venezuela in het eerste bedrijf niet.

Vijf minuten na rust leek Chili te bezwijken onder de aanvalsgolven van la vinotinto – rode wijn, naar de bordeauxrode shirts. Doelman Nelson Tapia ranselde een schot van de Venezolaanse sterspeler Juan Arango uit de kruising. Nog geen twintig seconden later knalde dezelfde Arango een bal op de paal. Het was de grootste kans in een wedstrijd die op 0-0 dreigde uit te lopen. Maar zeven minuten voor tijd sloeg het noodlot voor Venezuela toe. Een counter was voor Chili voldoende. Invaller Pinilla knalde een afgeslagen bal achter Gilberto Angelucci. Hier had geen Venezolaan rekening mee gehouden. Na het laatste fluitsignaal moesten de Chileense voetballers onder bescherming van militairen de catacomben van het stadion in.

Bondscoach Páez hield de moed erin. ,,Wij waren superieur, maar Chili heeft de drie punten gepakt. Onterecht. Maar dit was een goede ervaring'', zei de bondscoach. Het voetbalsprookje is in zijn ogen na één nederlaag niet voorbij. Páez: ,,De ploeg is geen vallende ster. We halen al drie jaar goede resultaten. Je kunt alleen niet altijd winnen.''

    • Koen Greven