Vendex KBB belandt in rode cijfers

Het winkelconcern Vendex KBB is in de eerste drie maanden van zijn boekjaar in de rode cijfers beland. Het bedrijf wijt het verlies en de stagnerende omzet aan de ,,aanhoudend slechte marktomstandigheden''.

Vendex KBB, dat binnenkort van de beurs verdwijnt, maakte vanochtend bekend dat vier van de zes onderdelen een slechter resultaat hebben geboekt. Van februari tot en met april werd een nettoverlies geleden van 4,2 miljoen euro, tegen een winst van 6,3 miljoen euro een jaar eerder.

Een grote verslechtering trad op bij het warenhuis de Bijenkorf waar het operationele verlies ruim verdubbelde tot 4,8 miljoen euro. De winst van de modeactiviteiten liep met ruim 8 miljoen terug tot 3 miljoen euro. Vooral bij de keten M&S vielen de verkopen tegen.

Bij de Hema daalde het resultaat van 3,8 miljoen tot 2,4 miljoen euro. Dankzij kostenbesparingen liep het verlies bij V&D iets terug: van 14,4 miljoen vorig jaar tot 10,3 miljoen in 2004. Mede door een ,,teleurstellend Prijzencircus'' zag het warenhuis zijn omzet met 15 procent dalen tot 171 miljoen euro.

Ondanks een acquisitie in de doe-het-zelfmarkt en de komst van een nieuwe vestiging van de Bijenkorf bleef de omzet met 1,06 miljard euro gelijk aan het eerste kwartaal van vorig boekjaar. Op basis van hetzelfde aantal winkels daalde de omzet met 4 procent. Vendex KBB maakte twee weken geleden al voorlopige omzetcijfers bekend in het biedingsbericht dat is opgesteld voor de voorgenomen overname door het investeringsconsortium onder leiding van het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Aandeelhouders kunnen tot het midden van deze maand hun stukken aanbieden.

Het nu bekendgemaakte verlies heeft geen invloed op het bod van 15,40 euro dat eerder door de investeerders is uitgebracht. In het biedingsbericht hield het concern al rekening met een lager operationeel detailhandelsresultaat. Dit winstcijfer (exclusief afschrijvingen en inclusief verhuurresultaat) kwam uit op 55,6 miljoen euro, wat 7,3 procent lager is dan een jaar eerder. In het biedingsbericht werd aangegeven dat het resultaat 5 tot 10 procent lager zou uitvallen.

Vendex KBB durft als gevolg van de economische omstandigheden geen prognose te geven over de verwachte resultaten voor de rest van het jaar. Het concern tekent aan dat het consumentenvertrouwen in Nederland nog altijd afneemt. Op de thuismarkt wordt 82 procent van de omzet binnengehaald.

Als enige onderdeel is de divisie doe-het-zelf erin geslaagd een flinke omzetgroei te boeken. De verkopen stegen met bijna 10 procent tot 321 miljoen, maar die toename is het gevolg van de overname van Leroy Martin. Zonder die overname was de omzet gedaald, mede door minder omzet bij Praxis.