Veelbelovende glimpen

Hordes gillende meiden waren er onlangs bij de premières in New York en Londen van de derde tovenaarsleerlingfilm Harry Potter en de gevangene van Azkaban, vooral voor de hoofdrolspeler Daniel Radcliffe – die langzamerhand een beginnende sexy filmster wordt. Deze maand wordt hij 15 jaar. Toen hij aan de filmreeks, gebaseerd op de boeken van J.K. Rowling, begon, was hij 10 jaar. Dat de drie hoofdrolspelers flink ouder aan het worden zijn, is vanavond te zien in de documentaire The Making of Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban.

Dat is een van de leuke dingen van zo'n Making of..-documentaire: een kijkje achter de schermen en af en toe een leuke opmerking van een van de geïnterviewde sterren. Inhoudelijk is deze Making of niet erg bijzonder, maar daar gaat het ook niet om: je ziet een glimp van een film, en deze glimp van Harry Potter is veelbelovend. De geruchten dat deze Potterfilm beter, sfeervoller is dan de vorige lijken uit de getoonde fragmenten al bewaarheid te worden. Dit boek, volgens Emma Watson, die Hermelien Griffel speelt, het spannendste uit de reeks, leent zich daar ook uitstekend voor. We maken kennis met de monsterlijke bewakers van de tovenaarsgevangenis Azkaban, de Dementors, die ieder leven en je ziel uit je zuigen als ze je onderzoeken. En we maken kennis met het fabeldier de hippogrief, half adelaar, half paard, waarmee Harry gaat vliegen, en dat levert mooie shots op, in de Schotse Hooglanden. De film gaat over de ontsnapte, levensgevaarlijke gevangene Sirius Zwarts, die een heel dreigende rol speelt in het boek – en die dreigende sfeer is nadrukkelijk in de film gelegd, legt regisseur Alfonso Cuarón, bekend van de film Y Tu Mamá También, uit. ,,Dit is geen kid's stuff meer'', zegt hij, als opvolger van Chris Columbus, nu producent, die de twee eerdere Potterfilms regisseerde. Die overgang van kinder- naar puberfilm is ook goed te zien aan de interviewtjes met de slungelige hoofdrolpubers – die overigens al wel voor de volgende Potterfilm gecontracteerd zijn. Ook Emma Thompson, die Sybilly Zwamdrift speelt, de vage hippiejuf in voorspelkunde op de tovenaarskostschool Zweinstein, is met haar Thea & Theo-bril een vreugde om te zien.

The making of: Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban, Net5, 21.35-22.05u.

    • Paul Steenhuis