Van Marwijk naar Dortmund

Voetbaltrainer Bert van Marwijk heeft gisteren een tweejarig contract getekend bij de Duitse club Borussia Dortmund. De 52-jarige coach was eerder werkzaam bij Fortuna Sittard en Feyenoord, waar hij in 2002 ten koste van Dortmund de UEFA Cup won.

Van Marwijk is de zevende Nederlander die in de Bundesliga als trainer aan de slag gaat. Michels, Haan, De Mos, Stevens, Luhukay en Vanenburg gingen hem voor. Hij is de 31ste coach van Dortmund sinds de invoering van de Bundesliga in 1963. Geen enkele Duitse club benoemde meer trainers op het hoogste niveau.

Van Marwijk is de opvolger van Matthias Sammer, die na een teleurstellend seizoen Dortmund voor Stuttgart verruilt. De Traditionsverein eindigde als zesde en moet deze zomer via de Intertoto-competitie een plaats in het UEFA-Cuptoernooi afdwingen.

Voorzitter Gerd Niebaum van het beursgenoteerde Dortmund erkende gisteren bij de presentatie van de nieuwe trainer dat Van Marwijk derde keus was. Ottmar Hitzfeld, die Bayern München gaat verlaten, had met Cristoph Daum van het Turkse Fenerbahçe de voorkeur. Beide coaches toonden geen interesse. ,,We hebben met maar één trainer onderhandeld, Van Marwijk'', aldus Niebaum.

Van Marwijk krijgt zijn vriend en oud-collega Dick Voorn als assistent bij Dortmund. Ze hebben elkaar bij Fortuna Sittard leren kennen. Voorn deed bij Feyenoord part-time scoutingswerk. Van Marwijk zei gisteren in het Westfalen-stadion dat hij Dortmund terug aan de top wil brengen. De club won in 1997 de Champions League.

,,Het belangrijkste is dat het zelfvertrouwen terugkeert in de ploeg'', zei Van Marwijk gisteren in uitstekend Duits. ,,Dortmund is een club met een grote traditie en heel veel fans. Feyenoord heeft dat ook, maar met alle respect, Dortmund is de grote broer van Feyenoord. Het niveau in de Bundesliga is ook hoger dan in de eredivisie.''

Mede door de financiële druk – Dortmund had vorig jaar een schuld van 30 miljoen euro – keert de Duitse international Frings waarschijnlijk niet terug. Hij kan bij Bayern München een contract tekenen.

Ook de Tsjechische internationals Koller en Rosicky zouden op zoek zijn naar een andere club. De Braziliaan Elber komt misschien van Olympique Lyon over.