Scoren op papier

Grasduinen in de kiosk. Vandaag, tien dagen voor de aftrap van het EK, bespreekt Tom Rooduijn Voetbal International.

De charme van het voetbal schuilt in het gedoe eromheen. Zo beperkt als de mogelijkheden zijn om in het moderne voetbal iets uitzonderlijks op het veld te laten zien, zo grenzeloos is het verbale spectrum. Tot genot strekt een nabespreking in Studio Sport, maar ook het lezen van Voetbal International – Nederlands grootste sportblad. Voetballers worden getraind om journalisten te woord te staan en dat levert aandoenlijke kopij op. Les één is: al is de nederlaag nog zo verpletterend, altijd positief overkomen om de carrièrekansen veilig te stellen.

Neem de jongste aflevering van VI. Gerald Vanenburg mag verklaren waarom hij er als trainer niet in slaagde 1860 München voor degradatie te behoeden. ,,Tegen Gladbach kwamen we met 0-1 voor en we schoten bij 1-1 nog twee keer op de paal. Als die ballen er gewoon ingaan kom je nog dichtbij.'' Merkwaardig genoeg gingen de ballen van de tegenstander er wél gewoon in. Vorige week miste Vanenburgs ploeg tegen Hertha BSC vlak voor tijd op miraculeuze wijze een strafschop. ,,Anders hadden we gewonnen en afgelopen weekeinde nog genoeg kans gehad.'' Heerlijke lectuur.

Juist sportjournalisten, leveranciers van een wekelijkse stroom kale cijfers en feiten, laten graag zien dat ze ook de sterren van de hemel kunnen schrijven. Daarbij strooien ze rijkelijk met metaforen en adjectieven. ,,De trainer van Excelsior beschouwt de broer van oud-Feyenoorder Bonaventure als een ongepolijste diamant, die na wat slijpwerk op Woudestein De Kuip gaat veroveren.'' Waar anders vind je zulke zinnen? ,,Soms heeft een rondje golf de edele functie van balsem voor de gekwetste ziel'', begint een sfeerreportage over het treffen van profvoetballers op een golfterrein.

VI heeft zich ontwikkeld tot biechtstoel van de assertieve Nederlandse voetballer. In een interview, geïllustreerd met foto's gemaakt door zijn vriendin, bekent Ruud van Nistelrooy nooit meer in Nederland te willen voetballen: ,,Ik pas ervoor wekelijks uitgemaakt te worden voor kankerlijer of hoerenjong.'' Hij verafschuwt eveneens de toenemende opdringerigheid van de schandaalpers. ,,Zodra je beroemde mensen ergens op betrapt en je maakt er met je mobiele telefoon een foto van, krijg je een vette premie van zo'n krant.''

Van VI hoeven voetballers geen inbreuk op hun privacy te vrezen, het blad registreert daarentegen graag wat een speler op de lever heeft. Hatem Trabelsi bijvoorbeeld mag vier pagina's lang uitleggen hoe honds Ajax hem behandelde: ,,Koeman was misschien een grote speler, maar hij is geen groot mens.'' Spelers krijgen van VI de gelegenheid zich te profileren. ,,Ik ben toe aan eredivisie'', meldt Mark van Dijk van Helmond Sport aan gegadigden. ,,Met de speelwijze en de manier waarop ik word gebruikt, ben ik het niet eens'', vraagt Geert den Ouden van Djurgårdens IF elders in het blad om aandacht.

Dat voetbal een markt is en VI daarvan het huisorgaan, wordt het best verwoord door Adil Ramzi van FC Twente: ,,Ik heb dit seizoen veel in mezelf geïnvesteerd, nu moet het moment komen dat ik er ook iets voor terugkrijg.''

Voetbal International, wekelijks, 2,95 euro.

    • Tom Rooduijn